Svjetski dan svjesnosti o MDS-u: ‘To je bolest koju je teško spriječiti’

Svjetski dan svjesnosti o MDS-u: ‘To je bolest koju je teško spriječiti’

Povodom Svjetskog dana svjesnosti o MDS-u (mijelodisplastičnom sindromu), danas, 25. listopada, je na Franjevačkom trgu u Varaždinu postavljen informativni štand za zainteresirane građane.

Ovaj se dan od prije tri godine obilježava u cijelome svijetu, a hrvatska Udruga leukemija i limfomi je pripremila niz predavanja za bolesnike s tom bolešću, njihove obitelji i sve zainteresirane građane.

– Hrvatska udruga leukemija i limfomi dio je Svjetske asocijacije, stoga od prije nekoliko godina obilježavamo Dan svjesnosti o MDS-u. Mijelodisplastični sindrom je skupina bolesti matičnih stanica koštane srži iz kojih se stvaraju sve krvne stanice. Bolest je to koja narušava odnose naših stanica – eritrocita, trombocita i leukocita, a do nje dolazi zbog poremaćaja u koštanoj srži. U Hrvatskoj je od te bolesti trenutno oboljelo 230 osoba, a najčešće se javlja kod starijih ljudi, no od nje mogu oboljeti i mlađe osobe – kazao je Dražen Vincek, predsjednik varaždinske podružnice HULL-a.

Dijagnoza se postavlja punkcijom koštane srži, a za određivanje podtipa bolesti potrebne su i druge moderne dijagnostičke metode. Bolest može biti blagog tijeka i ponekad kroz duže vrijeme ne zahtijeva nikakvo liječenje.

Vrlo često bolesnici moraju primati krv, da bi im se nadoknadili eritrociti ili trombociti kojih nema dovoljno. U današnje vrijeme postoje suvremeni lijekovi koji mogu bolest staviti pod kontrolu kroz duže vrijeme i lijekovi koji mogu smanjiti neželjene posljedice učestalih transfuzija.

– S bolesti se može dugo živjeti, ali teško je tu bolest spriječiti s obzirom da nisu utvrđeni točni uzroci – dodao je Vincek.

Varaždinska podružnica Hrvatske udruge leukemije i limfoma broji stotinjak članova, a djeluje na adresi Graberje 33. Svi zainteresirani više informacija mogu saznati ovdje.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije