Vijesti / Društvo

I u Varaždinu otvorena Kuća mogućnosti, štićenici izveli prigodni performans

I u Varaždinu otvorena Kuća mogućnosti, štićenici izveli prigodni performans

Danas je u Varaždinu svečano otvorena Kuća mogućnosti. Riječ je o projektu kojim se mladim osobama koje izlaze iz sustava socijalne skrbi omogućuje vrijeme tranzicije dok 'ne stanu na svoje noge'.

Prije tek nekoliko dana istovjetna je 'kuća' otvorena i u Čakovcu, a u Ulici braće Radić danas je otvorena i varaždinska inačica.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Za sad u kući živi četvero štićenika, tri mladića i jedna djevojka, koji će Kuću mogućnosti nazivati svojim domom sve dok ne steknu zadovoljavajuće zaposlenje i budu u mogućnosti sami sebe uzdržavati.

- Prije sam bio u udomiteljskoj obitelji, a nakon toga nisam imalo baš prigodno mjesto za život pa sam došao u Kuću mogućnosti. Meni ovo zanči jako puno, imamo ovdje i voditelje koji na pomažu u mnogim stvarima, naravno i da nađemo posao kako bismo jednog dana mogli samostalno živjeti. Ja se nadam stanu, dobrom stalnom poslu i mogućnosti samostalnog života – kazao je jedan od četvero štićenika Dalibor Fošnar.

Kao što je istaknuo Dalibor, štićenici u Kući mogućnosti nisu prepušteni sami sebi već ih u mnogočemu savjetuju i kućni odgajatelji. Jedan od njih je Marin Šestak.

- Moja uloga je provođenje vremena s mladima, upoznavanje štićenika, njihovih navika, razmišljanja, pokazati im da postoji i drugačiji način života. Loš utjecaj okoline u kojoj su bili prije dolaska u kuću moramo zamijeniti nečim pozitivnim, a to je moguće samo ako izgradimo odnos. Ako nema prijateljskog odnosa, onda se sve radi na silu, to su samo zapovijedi, a oni moraju sami željeti promjenu. Pravila ponašanja postoje, imamo etički kodeks, nema psovanja, deranja, ponižavanja bilo kakve vrste, svega što ne priliči stabilnoj mladoj odrasloj osobi – kazao je Marin.

Na svečano otvaranje došao je i Jonatan Vukov, voditelj Udruge 'Hoću život' koja je s partenerskom organizacijom Foundation for Social Change and Inclusioniz Velike Britanije pokrenula projekt Kuća mogućnosti.

- Kuća mogućnosti je namijenjena osobama koje su izašle iz sustava socijalne skrbi. Većina mladih koji napuste sustav soijalne skrbi uglavno nemaju mogućnosti za uređen život nakon što navrše 18 godina pa često završe u bezvlađu. U kući mogu biti dvije godine, a u to vrijeme ih spremamo za život izvan kuće – kazao je Jonatan.

Za okupljene su štićenici i voditelji odigrali i jedan performans te su tako na slikovit način pokazali kakva sudbina prečesto čeka mlade nakon što napuste sustav socijalne skrbi.

Potporu su mladima svojim dolaskom iskazali i gradonačelnik Goran Habuš te zamjenik župana Alen Kišić.

Najgledaniji video

Najgledanija galerija

Izdvojeno


Vezani članci

Reci što misliš!