Dođite na Gourmet 2016.! Poklonite svome nepcu tretman vrhunskim delicijama

Četvrto izdanje enogastronomske manifestacije Gourmet ove će se godine Varaždincima i svim gostima i turistima predstaviti zaista bogatim trodnevnim programom.

‘Gourmet Varaždin 2016’ – koji zajedno organiziraju Grad Varaždin, Varaždinska županija, Turistička zajednica Grada Varaždina i Gradska tržnica – traje od petka do nedjelje – 3., 4. i 5. lipnja – na Kapucinskom trgu, a ove godine nudi i neke novitete.

– Htjeli smo spojiti moderno s tradicionalnim pa tako prvi put ove godine organiziramo i sajam veganske hrane i zdravog načina života – najavio je Predrag Ciglar, direktor Gradske tržnice.

Dodao je da će na ovogodišnjem Gourmetu sudjelovati desetak restorana iz Varaždinske županije, kojima će se pridružiti i oni međimurski, a pregovara se i s Krapinsko-zagorskom županijom. Sve u svemu, može se očekivati od 15 do 20 restorana čiji će kuhari predstaviti svoja umijeća.

Varaždinski Gourmet prezentira najbolje restorane, a ujedno i najbolje kuhare, kazao je Damir Crleni, predsjednik Hrvatskoga kuharskog saveza.

– Već 12 godina prisutni smo na natjecanjima na nacionalnoj sceni. Ove godine imamo regionalni tim grada Varaždin i Varaždinske županije na kulinarskoj olimpijadi. Tako da naši kuhari doista pokazuju svoje znanje na međunarodnim natjecanjima, a ovo je prilika da turistima pokažemo što smo naučili, ali i da očuvamo tradiciju, prije svega onu vezanu uz naše autohotne namirnice i autohtona jela – rekao je Crleni prilikom predstavljanja ovogodišnjeg programa.

Svaki će dan imati neku svoju ‘priču’, kaže gradonačelnik Goran Habuš.

– U petak krećemo lagano s veganskom prehranom, onda u subotu malo pojačavamo s ponudom naših restorana, a u nedelju nas očekuje ono ‘domače’; sarma, gulaš i sve ono što će ponuditi naša obiteljska poljoprivredna gospodarstva – sažeo je srž programa gradonačelnik Goran Habuš, podsjetivši da je naglasak na zdravoj autohtonoj hrani, ekološkoj proizvodnji, tradicionalnoj kuhinji…

Direktorica Turističke zajednice Jelena Toth istaknula je da Gourmet iz godine u godinu privlači sve veći broj posjetitelja, ali i turista.

– Dolaze nam gosti i iz Zagreba, iz susjedne Slovenije… Također veseli da se svake godine odaziva sve veći broj restorana i vinara koji žele predstaviti svoje proizvode. Sve to znači da smo na dobrom putu stvoriti jedan vrhunski turistički proizvod koji možemo ponuditi i na stranom tržištu – uvjerena je Toth.

Na staru poslovicu da ‘ljubav ide kroz želudac’ podsjetio je gradonačelnik Goran Habuš.

– Bit će možda nekih novih ljubavi, možda se netko od gostiju putem hrane zaljubi i u Varaždin. Sasvim sigurno ovo je prilika da promoviramo naš grad, našu gastronomiju, naše običaje – zaključio je Habuš.

Program počinje u petak, 3. lipnja, u 9 sati, a završava u 20. Taj dan rezerviran je za Vegefest, na kojem se očekuje više od 60 izlagača. Dan će koncertom u 18 sati zaokružiti acoustic bend Trnje.

Subota je dan kada će se predstaviti najbolji restorani ovih krajeva. Od 7 do 13 sati održavat će se ‘Plac – kak je negdar bil’. Prevečer, u 17:30, nastupa glazbeni sastav Trio decoro, a u 21 sat Pink Studio.

U nedjelju se održava 9. sajam domaće i zdrave hrane. I za taj dan predviđen je dodatni zabavni program. Od 12 sati goste će zabavljati Dečki z Bregov, a od 14 sati nastupaju Kavaliri.

Također, u subotu i nedjelju održava se i sedamnaesta Vinska rapsodija, izložba vina Varaždinske županije.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije