Novi Marof: Rabuzinovi dani otvoreni uz izložbu porculana i film ‘Ključ sreće’

Otvorenjem izložbe porculana iz privatne zbirke obitelju Rabuzin u Kulturnom centru Ivan Rabuzin u Novom Marofu u utorak je započela kulturna manifestacija ‘Rabuzinovi dani’, koja traje do 10. travnja.

– Riječ je o manifestaciji koja je zamišljena da kroz razna događanja obilježi život i djelo Ivana Rabuzina. Jedna od ciljeva manifestacije je i da se mlađim generacijama ukaže na vrijednosti koje imaju u svom kraju, Novom Marofu – rekla je u povodu početka manifestacije Renata Horvatić, voditeljica ureda Turističke zajednice grada Novog Marofa, jednog od organizatora manifestacije.

U utorak otvorena izložba porculana iz privatne je zbirke obitelji Rabuzin, a radi se o porculanu kojeg je za poznatu tvornicu Rosenthall oslikavao sam Ivan Rabuzin.

Na otvorenju izložbe prigodnim riječima prisutnima se obratila ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Novi Marof, Ivana Kušek, dok je gradonačelnik Siniša Jenkač naglasio kako mu je posebno drago govoriti u ovoj prigodi obzirom da je i osobno poznavao Ivana Rabuzina i cijelu njegovu obitelj. Dodao je da se često u igri boravio u njihovoj kući, ne shvaćajući tada važnost i veličinu djela ovog proslavljenog slikara.

Na život i rad samog slikara posebno se osvrnuo Mato Kopjar, osobni prijatelj obitelji i odličan poznavatelj povijesti Novog Marofa. U organizaciji izložbe sudjeluje i Gradska knjižnica i čitaonica Novi Marof koja je ustupila dodatni materijal za izložbu, knjige i druge uporabne predmeta iz svoje zbirke.

Nakon otvorenja izložbe okupljeni su pogledali film ‘Ključ sreće‘ kojeg je režirala Gordana Brzović prema ideji i scenariju Svjetlane Sumpor. Snimatelj filma je Dragan Ruljančić, a glazbu za film skladao je Alfi Kabiljo.

U sklopu manifestacije ‘Rabuzinovi dani’, kojom se nastoje očuvati vrijednosti koje Novi Marofu ima zahvaljujući ovom slavnom slikaru, održavaju se slikarske radionice za osnovno i srednjoškolce na kojima se slika Rabuzinovim izričajem.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije