Varaždinski folklorni ansambl će uskršnje praznike provesti na turneji Belgijom

Varaždinski folklorni ansambl ovogodišnje će uskršnje praznike provesti na šestodnevnoj turneji Belgijom. VFA će od 24. do 29. ožujka sudjelovati na međunarodnom folklornom festivalu Paasfeesten u gradu Leuvenu nedaleko Bruxellesa. VFA je na istom festivalu sudjelovao 2004. godine, stoga je ovo prilika da se obnovi staro prijateljstvo, kao i potvrda da su folkloraška prijateljstva zaista posebna i dugovječna.

Paasfeesten se tradicionalno od 1975. godine održava uvijek za vrijeme Uskrsa. Festival zajednički organizira nekoliko lokalnih folklornih skupina – Reuzegom, Rozemarijntje, ‘t Havermeuleke i Carpevento, uz podršku lokalnih i regionalnih kulturnih i turističkih institucija.

Kvalitetu festivala prepoznala je i međunarodna organizacija CIOFF, podružnica UNESCO-a za folklornu umjetnost koja okuplja brojne svjetske festivale folklora. Oni najbolji među njima, poput Paasfeestena, nose oznaku službenih CIOFF festivala, a upravo na takvim festivalima VFA već godinama sudjeluje.

Ove će godine, uz VFA, na festivalu sudjelovati grupe iz Češke, Italije i Portugala, kao i nekoliko lokalnih skupina. Uz nastupe na glavnoj festivalskoj pozornici u sklopu lokalnog Rijschool, VFA će izvesti i prigodan program na uskršnjoj misi te sudjelovati u paradama na ulicama Leuvena na kojima će ambasadore Varaždina pratiti tisuće građana.

Na ovoj će se turneji varaždinski folkloraši predstaviti s nekoliko koreografija plesova i pjesama Hrvatskog Zagorja i Međimurja te vokalno-instrumentalnim repertoarom pjesama iz raznih krajeva Hrvatske. Bogat program pripremili su plesni voditelj Tim Hrvaćanin i voditelj tamburaške sekcije Matija Auker pod budnim okom umjetničkog voditelja Pjerina Hrvaćanina. Za obnovljen vokalni repertoar i njegovo uvježbavanje zaslužna je voditeljica pjevanja Maja Delić.

Već na povratku s turneje članove Varaždinskog folklornog ansambla očekuju novi izazovi. Kao pobjednici 22. susreta hrvatskih folklornih ansambala u kategoriji koreografiranog folklora 10. će travnja nastupiti na Hrvatskoj razglednici u koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski u Zagrebu, uz ostale pobjednike državnih smotri kulturno-umjetničkog amaterizma. Osim toga, bliži se nastup na ovogodišnjoj županijskoj smotri folklora, dok na ljeto članove VFA očekuje još jedna turneja, u Njemačku početkom kolovoza.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije