FOTO Varaždinci u mraku prošetali gradom za spas planeta Zemlje

Dok se starije generacije s nelagodom prisjećaju vremena redukcija struje, oni nešto mlađi jučer su sličnu situaciju jedva dočekali. Naime, grad Varaždin se u 20.30 priključio više od sedam tisuća gradova svijeta u borbi za planet Zemlju.

Akciju pod nazivom ‘Sat za planet Zemlju’ u Varaždinu su organizirali Udruga za zaštitu i unapređenje okolišaFranjo Koščec’ i Grad Varaždin, a kako bi se sat vremena mraka u centru grada iskoristio najbolje moguće pobrinulo se Društvo turističkih vodiča i pratitelja grada Varaždina.

Nakon što su se u užem centru grada ugasila sva svjetla javne rasvjete, okupljeni građani krenuli su u vođenu turu gradom uz svjetlost lampiona.

Tom se prilikom okupljenima obratio i gradonačelnik Goran Habuš istaknuvši kako mu je iznimna čast da je Varaždin već godinama sudionik ove akcije.

– Već nekoliko godina pratimo ovu akciju te smo grad koji želi biti jedan od lidera na polju korištenja obnovljivih izvora energije – rekao je Habuš te dodao kako među građanima Varaždina postoji veliki interes za informacijama i poticajima o obnovljivim energetskim izvorima, kako iz ekoloških razloga, tako i zbog ušteda na režijama.

– Varaždinski su Parkovi nedavno otvorili svoju prvu solarnu elektranu, a uskoro će solarne ploče biti postavljene i duž cijelog krova Gradske tržnice – napomenuo je gradonačelnik te izrazio nadu za sudjelovanjem svih građana u ovom ekološkom satu mraka za planet Zemlju.

U potpunom mraku turistički vodiči grada proveli su okupljene kroz deset točaka uže jezgre Varaždina uz poruke anđela, a završetak ture bio je u Muzeju anđela gdje su najmlađi sudionici dobili priliku i zasvirati na raznim instrumentima te zaplesati.

Ove se godine u Hrvatskoj ovoj akciji odazvao rekordan broj gradova. Osim Varaždina svjetla je na sat vremena ugasilo više od sedamdeset drugih gradova.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije