Zrinka Šajn: ‘Suradnja s Gradom u vezi prostora za mlade ne dolazi u obzir’

Na natječaj za voditelja Centra za mlade nije stigla ni jedna prijava. Riječ je o novom prostoru Centra za mlade smještenom u Preradovićevoj ulici. Sad slijedi novi natječaj i neki promijenjeni uvjeti ne bi li se na taj način privuklo mlade na mjesto voditelja.

Zrinka Šajn, koordinatorica udruga mladih okupljenih u inicijativi VAKUUM, obavljala je tu funkciju u Centru za mlade dok je bio smješten u Domu željezničara, a izostanak kandidata za voditelja nije ju iznenadio.

>Bez zainteresiranih za voditelja Centra za mlade, slijedi novi natječaj

– Mene osobno nije začudilo što se nitko nije javio na natječaj za voditelja. Osobno, suradnja s Gradom u vezi prostora za mlade ne dolazi u obzir – kazala je Zrinka Šajn osvnuvši se na natječaj.

Loša iskustva

Poučila ih je to suradnja s Gradom Varaždinom u posljednjih deset godina, a najbolji primjer, ističu, slučaj je u Domu željezničara u kojem, nakon pucanja cijevi radijatora, nitko iz Grada ‘nije bio nadležan’ te su mladi bili primorani sami rješavati problem i spastiti prostor od poplave.

– Kad bismo ponovo krenuli u suradnju s Gradom zahtijevalo bi to bar deset godina pozitivnog iskustva. Tek nakon što bi se ispunio taj uvjet, mogli bi pričati o nekoj vrsti suradnje – istaknula je.

Osim što imaju loša iskustva s Gradom, mnogo hvale nemaju ni za Savjet mladih Grada Varaždina.

– Savjet po našem mišljenju trenutno ne odrađuje svoju ulogu kao učinkovit posrednik između samih mladih te kreatora politika za mlade i donositelja odluka. Vidljivo je da se velik broj pitanja od interesa za mlade bespotrebno politizira kroz strukturu Savjeta mladih, a to nikome ne koristi. Preuzimanje odgovornosti u okviru funkcije koju vrše, a to je savjetodavna uloga, zahtjeva specifične kompetencije koje se ne stječu preko noći. Razvoj sustava javnih politika vezanih uz mlade izrazito je složen posao i nije teško shvatiti nesnalaženje mladih ljudi u tom području. Uz najbolju volju, teško je preuzeti tu ulogu uz sve druge obaveze, ali i mi smo u toj situaciji te uz volju tražimo načine da probleme riješimo, a potencijale ostvarimo – dodala je Zrinka.

Udruge u privatnom prostoru

Što se udruga okupljenih u inicijativi VAKUUM tiče, oni su trenutačno u fazi odabira privatnog prostora gdje mogu održavati aktivnosti udruga sakupljenih u inicijativi VAKUUM.

– U početnoj fazi nalazi se i ideja društveno-kulturnog centra koji bi bio namijenjen svim udrugama, ne samo udrugama mladih. Smatramo da bi najbolji prostor bio Dom željezničara, no prvo je potrebno razgovarati s vlasnikom, Hrvatskim željeznicama. Ako bi projekt kretao u dobrom smjeru uključili bi i Grad, no tek u posljednjoj fazi – rekla je Zrinka.

Na kraju krajeva, ističu, Grad njih treba više nego što udruge mladih trebaju Grad.

– Mi imamo program rada, dok Grad ima tek prostor.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije