‘Advent s groficom Lujzom’ ove subote, 12. prosinca, u Novom Marofu

Marofčani i njihovi gosti mogu i ove godine doživjeti čaroliju ‘Advent s groficom Lujzom’ te se na taj način prisjetiti brojnih grofičinih dobročinstava kojih je u vrijeme Adventa bilo najviše.

Manifestacija ‘Advent s groficom Lujzom‘ nastoji uprizoriti božićno događanje s kraja 19. stoljeća, a koje se zbivalo godinama u župnom dvoru u Madžarevu pod pokroviteljstvom grofice Lujze Erdődy.

Kao što svjedoči zapis tadašnjeg mađžarevskog župnika Josipa Lacha, grofica je svake godine za školsku mladež kupila božićno drvce te zajedno s mladeži uz okićeno drvce svetkovala najljepši i najtopliji blagdan u godini. Najveseliji dio događanja školskoj mladeži bilo je paljenje svijeća na boru, koji je bio osvijetljen sa 150 svijeća.

Obnovom ovog događanja prije svega se želi iskazati počast grofici Lujzi, velikoj dobrotvorki novomarofskog kraja.

Posjetitelji manifestacije moći će nakratko uživati i u grofičinom društvu. S groficom Lujzom i njezinim djelom s mnogo ljubavi upoznat će ih njezina dvojnica Dubravka Baneković.

Manifestacija će započeti 12. prosinca ove godine u Kulturnom centru Ivan Rabuzin s početkom u 17 sati.

Od 17 do 18 sati dvojnica grofice Lujze družit će se s najmlađim posjetiteljima manifestacije kroz radionicu izrade božićnih anđela i pripovijedanje božićnih priča. Malene posjetitelje će također darivati, poput prave grofice Lujz,e kruščićima od lana i sličicama svete Obitelji.

U 18 sati grofica Lujza će u pratnji djece upaliti adventsku svijeću na vijencu ispred Kulturnog centra.

Na svečanosti paljenja svijeće bit će nazočni i članovi crkvenog zbora ‘Kraljica mira‘ iz Podruta koji će otpjevati prigodne adventske pjesme.

Oko 18.15 sati, u holu Kulturnog centra, grofičina dvojnica svečano će otvoriti izložbu statua i dekorativnih predmeta od šećera umirovljene učiteljice Rozalije Kurjaković iz Zagreba, koja će po prvi puta svoj umjetnički rad predstaviti građanima Novog Marofa.

Izložba nosi jednostavno ime ‘Sve od šećera!’, a dominirat će božićne jaslice. Izložba je gostujućeg karaktera i u Novom Marofu ostaje jedan dan.

Oko 18.45 sati grofičina dvojnica pozvat će okupljene u Gradsku knjižnicu i čitaonicu na predstavljanje zanimljivih papirnatih jaslica.

Jaslice se sastoje od papirnatih likova postavljenih na štapiće koji omogućuju da se likovi pričvrste na neku podlogu i time stvore prikaz Kristova rođenja. Predaja govori da se takve likove znalo utiskivati u komadiće tijesta.

Jaslice nisu sačuvane u potpunosti, a prema predaji koja postoji u obitelji vlasnika jaslice potječu iz novomarofskog dvorca i nekada su bile vlasništvo obitelji Erdődy.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije