Korisnici medicinskog kanabisa: To je lijek, a ne droga

Jedna od najpozitivnijih vijesti u listopadu u Hrvatskoj, u moru negativnosti u našem društvu, svakako je ona da je indijska konoplja (marihuana) legalizrana za upotrebu u medicinske svrhe. Marihuana već odavno nije bauk, terapeutski učinci su više manje poznati i priznati većini, no odluka za sobom povlači i podosta pitanja.

Porazgovarali smo s ljudima iz varaždinskog kraja, koji su dosad u svrhu lječnja koristili ilegalne pripravke te iz prve ruke pokušali doznati pravu istinu.

Ovi lijekovi namijenjeni su ublažavanju tegoba pacijentima oboljelima od multiple skleroze, karcinoma, epilepsije i AIDS-a. Pacijenti će lijek bilo da se radi o gotovom lijeku ili magistralnom odnosno galenskom pripravku moći kupiti, ali samo uz takozvani bijeli recept koji će mu izdati njegov izabrani liječnik na preporuku liječnika specijalista. Međutim, ono što brine naše sugovornike je činjenica kako će liječenje moći trajati najviše 30 dana.

Medicinski kanabis neće zaustaviti bolest, već ublažiti simptome

– Ovo što su sada legalizirali, meni ne znači apsolutno ništa. U drugim državama oboljeli imaju pravo koristiti lijek cijelo vrijeme, jer njegova namjena nije zaustavljanje bolesti, već samo ublažavanje simptoma. A meni je to potrebno cijele godine, ne samo 30 dana u godini – rekao nam je Varaždinac (41) koji je želio ostati anoniman (podaci poznati redakciji), a od 2004. godine vodi bitku s multiplom sklerozom, iako sam kaže kako simptome osjeća i dulje od toga.

– Pušio sam kanabis, koristio sam i ulje nekoliko mjeseci i znam kako jedno i drugo utječe na čovjeka. Ulje sam koristio svake večeri i već nakon prvih nekoliko primjena osjetio sam pomak. Teško je procjeniti radilo li se samo o autosugestiji ili nečem drugom, ali osjećao sam promjene, posebice što se tiče detoksikacije. Znao sam mokriti i po pet puta tokom večeri, a nakon konzumacije jedva sam došao do toaleta koliko me ‘vozilo’ – ispričao nam je svoja prva iskustva s uljnim pripravkom od kanabisa.

Kako nam je otkrio, ulje je nabavljao ilegalno, jer u to vrijeme nije bilo legalno koristiti takve pripravke, a spomenuo je kako u Mariboru postoji specijalizirana trgovina, gdje se može nabaviti pripravak, a jedan mililitar košta oprilike 50 eura, dok je njemu 10 mililitara dovoljno za dvomjesečnu terapiju.

– Dobio sam preporuku kako bih trebao konzumirati te pripravke ujutro i navečer, međutim, kad bih uzeo lijek ujutro, ne bih bio u stanju funkcionirati, što mi je bilo nužno, a i koštalo bi me previše, nemam toliko novaca – rekao nam je naš sugovornik.

Još uvijek nema proizvođača u Hrvatskoj

– Ministarstvo zdravlja osiguralo je donošenje pravnog okvira za nabavu i distribuciju lijekova na bazi indijske konoplje, a sada je na liječničkoj struci da konkretno definira medicinske indikacije, odnosno kriterije za propisivanje takvih lijekova. S obzirom na malo tržište, do sada niti jedan proizvođač gotovog lijeka na bazi indijske konoplje nije iskazao interes za registraciju lijeka u Hrvatskoj – stoji na Internet stranici zdravlje.hr.

No, pacijentima kojima bude preporučen i propisan gotov lijek koji sadrži THC, Ministarstvo zdravlja će isto tako učiniti dostupnim dajući veledrogerijama dozvolu za uvoz,a u cijelu priču se uključio i Imunološki zavod koji je u pregovorima s proizvođačima za uvoz sirovine za hrvatsko tržište.

– Po meni, ulje i ostale preparate bi trebali izrađivati pravi stručnjaci na tom prodručju, jer jedino tako je moguće napraviti lijek koji bi nam omogućio lakši život. Ili neka nas educiraju i dopuste da si sami doma radimo pripravak, nitko od nas to neće zlorabiti, nikome nije to u interesu. Ne koristim nikakve druge lijekove, pogotovo ne one farmaceutske, jer sam ih isprobao na svojoj koži i shvatio da me samo dodatno uništavaju – ispričao nam je sugovornik.

Medicinski kanabis pomaže kad zakaže klasična medicina

Varaždinka (56) ispričala nam je svoju stranu liječenja medicinskim kanabisom, odnosno pripravkom naizgled smoli.

– Imala sam dva karcinoma i ukupno deset operacija iza sebe, što je rezultiralo konstantnim bolovima zbog kojih često nisam ni mogla spavati preko noći. Pila sam razne tablete, međutim niti jedne mi nisu pomogle, već naprotiv, bilo mi je sve gore. Prijateljica me, koja je bila upoznata s mojom situacijom, pitala jesam li spremna probati alternativne načine liječenja, a usprkos početnom strahu, odlučila sam isprobati – započela je svoju priču naša sugovornica koja je željela ostati anonimna.

Kako nam je ispričala, do prvog pripravka je došla preko liječnika koji radi u inozemstvu i on joj je napravio preparat i objasnio proces liječenja.

– Već nakon dvije noći korištenja pripravka, probudila me činjenica da po prvi put ne osjećam bolove, a moram i reći kako sam već dvije godine slobodna od karcinoma, odnosno da mi se nisu više vratili – nastavila je sugovornica.

Međutim, ispričala nam je kako samo rijetki znaju za njeno korištenje ovog preparata kojeg je konzumirala u dva navrata po tri tjedna, koliko traje preporučeno liječenje, ali da liječnici su i dalje skeptični prema alternativnim metodama liječenja.

– Oduševljena sam što će se konačno i nama u Hrvatskoj omogućiti korištenje ovakvih preparata, međutim, mali broj liječnika će prepisati ovakvu metodu liječenja jer su prilično skeptični prema svemu što je drugačije i onome o čemu nisu učili na medicinskom fakultetu. Nisam čak ni rekla svojim roditeljima, jer poistovjećuju korištenje preparata s narkomanima i drogom. Razumijem sve nevjerne, ali htjela bih im reći kako te ljude očito nikada nije nešto toliko boljelo da su spremni probati sve – povjerila nam se.

Ranija legalizacija je mogla spasiti živote

– U mom slučaju, ulje od kanabisa bilo je korišteno prije godinu dana u svrhu suzbijana zloćudnih stanica raka kod mojeg oca, a iskustvo mi je veoma loše jer sam ulje nabavljao od neprovjerenih izvora na crnom tržištu, kao što i mnogi drugi rade jer posežu za alternativnom medicinom, u ovom slučaju ulje kanabisa a pitanje je koliko je to ulje efikasno, čisto, kvalitetno i cjenovno prihvatljivo – rekao nam je M.C. (22).

– Svi znamo da kad je zdravlje u pitanju, nikakav novac ne predstavlja prepreku, barem u većini slučajeva. Mi smo probali s uljem koristeći ga na dnevnoj bazi jednom dnevno u maloj količini sa kombinacijom na dvopeku. Iz provjerenih izvora sada znam da to nije pravilan način unošenja lijeka u organizam. Trebalo bi namazati ispod jezika i pričekati par minuta jer kad se direktno unosi oralno, ulje gubi sva endokanabinoidna svojstva koja su najznačajnija za ubijanje stanica raka – ispričao je M.C. Svoje iskustvo s korištenjem preparata dobivenog od kanabisa.

On je također istaknuo kako preporučuje proizvode i od industrijske konoplje, koji su legalni na našem tržištu već jedno dulje vrijeme.

– Moj savjet ljudima je neka čim prije krenu s alternativom jer vrijeme igra važnu ulogu. Čak i u sklopu prevencije preporučujem proizvode od industrijske konoplje poput ulja, čaja, brašna, meda… Mi smo počeli prekasno i moj otac je nažalost umro jer jednostavno nije lako doći do tog ulja. koliko god ono neprovjereno bilo, ljudi vjeruju u lijek i ta neka svijest se podiže, ali trebat će još vremena da se uskladi sa društvom – zaključio je M.C. svoje viđenje korištenja preparata od kanabisa u medicinske svrhe.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije