Nadopunite zahtjeve za legalizaciju – nema prostora za odgode

Upravni odjel za prostorno uređenje i graditeljstvo Varaždinske županije uputio je tijekom godine pismeni Poziv svim građanima koji su predali nepotpune zahtjeve za legalizaciju njihovih nezakonito izgrađenih zgrada. Ovaj Poziv nije dio propisane procedure u postupcima izdavanja Rješenja o izvedenom stanju već samo “podsjetnik” podnositeljima sa ciljem da se građani sami izjasne o mogućnostima i rokovima dopune spomenutih zahtjeva sa propisanom nedostajućom dokumentacijom, temeljem čega bi se izvršilo planiranje daljnje dinamike i redoslijeda rješavanja predanih zahtjeva.

Neovisno o ovim Pozivima, a prema redoslijedu zaprimanja zahtjeva, šalju se “službeni” Zaključci za dopunu zahtjeva, koji su obvezujući, sa naznačenim rokom od 60 dana u kojem je potrebno izvršiti tražene nadopune zahtjeva sa projektnom dokumentacijom.

Naravno da tu postoji određena tolerancija vezano na odstupanje od zadanih rokova, ali razumljivo je da to ne može ići u nedogled jer će ubrzo preostati samo nepotpuni zahtjevi po kojima službenici ne mogu dalje postupati.

Naime, nepotpuni zahtjevi će se morati sukladno zakonskoj regulativi odbaciti rješenjem, čime se gubi mogućnost ozakonjenja bespravne gradnje po povoljnim uvjetima prema Zakonu o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama, a naročito mogućnost ozakonjenja zgrada koje su izgrađene protivno prostornim planovima i koje se više neće moći ozakoniti nijednim drugim postupkom ukoliko se propusti mogućnost ozakonjenja propisana ovim zakonom.

– Treba napomenuti da su od predaje takvih (nepotpunih) zahtjeva ipak prošle već dvije godine što je i više nego dovoljno za njihovu dopunu, tako da je iz dana u dan sve manje prostora za bilo kakve daljnje odgode – zaključeno je od strane resornog Odjela.

Obzirom da s nepotpunim zahtjevima nije moguće provesti legalizaciju, koja je preduvjet kvalitetnijeg i održivijeg upravljanja prostorom, i Predrag Štromar župan Varaždinske županije , pozvao je sve građane da nadopune izvrše u što kraćem roku.

– Pozivam sve one koji su predali nepotpune zahtjeve za legalizaciju da ih u što kraćem roku nadopune bilo da nedostaje geodetski snimak, arhitektonska snimka ili plaćanje neke naknade. S nepotpunim zahtjevima nije moguće provesti legalizaciju i zahtjevi će se morati odbacivati, a kad se to jednom desi, više nema mogućnost legalizacije prema ovom zakonu – rekao je župan te pozvao i sve one koji su upotpunili zahtjeve za legalizaciju da čim prije izvrše uplatu po izdanim rješenjima o naknadi za zadržavanje nezakonito izgrađene zgrade u prostoru ili prve rate te naknade.

Iz nadležnog je upravnog odjela također je poručeno da na temelju broja preostalih potpunih Zahtjeva i dosadašnje dinamike dopunjavanja onih nepotpunih, za očekivati je kako će se s postojećim brojem službenika do završetka ove godine riješiti svi predmeti po kojima će se do tada moći postupati.

Podsjetimo, sveukupno je u Upravnom odjelu za prostorno uređenje i graditeljstvo u Varaždinu i Ispostavama u Ivancu, Novom Marofu i Ludbregu, dakle bez grada Varaždina, od početka primjene Zakona zaključno s 30. lipnja 2013. godine zaprimljeno 28.880 zahtjeva za ozakonjenjem nezakonito izgrađenih zgrada.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije