Dario Horbec drvene skulpture izrađuje motornom pilom

>> Dario Horbec iz Ivanca drvene skulpture izrađuje motornom pilom

Dario Horbec iz Ivanca bavi se pomalo neobičnim hobijem – izrađuje drvene skulpture uz pomoć motorne pile.

– Kiparenjem motornom pilom bavim se pet godina, a ideja za taj hobij došla je sasvim slučajno, u mojoj klijeti – kazao je kroz smijeh Dario.

On je želio da njegovu vikendicu krasi kip Zagorca pa se sjetio da bi on to sam mogao pokušati napraviti iz drveta.

– Želio sam se okušati u tome i vidjeti mogu li uspjeti. Uzeo sam čekić i potreban alat, a kasnije sam se sjetio motorne pile. Uspio sam, a na ideju pile došao sam gledajući nekoliko priloga na televiziji i internetu. Učio sam gledajući, a s vremenom sam se samo usavršavao i danas mi ide sve bolje – rekao je Dario.

U Hrvatskoj je takva vrsta kreativnog izražavanja nedovoljno poznata, s obzirom da se uz Darija još pet ljudi aktivno bavi kiparenjem motornom pilom.

Puno putuje po festivalima diljem Europe, ali ideje razmjenjuje i putem interneta s drugim umjetnicima koji većinom dolaze iz Njemačke, Kanade, ali i SAD-a.

– Oko 90 posto skulpture izrađujem uz pomoć motorne pile, ali koristim i brusilice te još neke specijalne alate. Nekad se radilo sve ručno, što je iziskivalo mnogo vremena, sada to ide mnogo brže. Inspiracija su mi većinom životinje, ali ima tu i ljudskih kipova, napravio sam i drveni stolac – objasnio je Dario.

Do sad je njegova pila oblikovala oko 50 skulptura, a najzahtjevnija je skulptura žene.

– Ženu sam oblikovao iz crnog hrasta, a to je drvo zahtjevno za obradu jer je dosta kruto. U tu sam skulpturu uložio oko mjesec i pol dana intenzivnog rada. Zvuči pomalo čudno, ali za veće skulpture potrebno je manje vremena. Tako sam medvjeda visine 1,70 metara radio svega 25 sati, a za neke mnogo manje skulpture sam izdvojio više vremena jer je potrebno paziti na mnogo manjih detalja – objašnjava Dario.

Kad prvi puta radi skulpturu koristi fotografiju i skicu dok mu idući puta nikakav predložak nije potreban. Iako je radio razne motive, ipak je na jednu skulpturu posebno ponosan.

– Povodom rođenja svog sina napravio sam skulpturu djeteta u ruci, visine oko 1,20 metara i to mi je zasad najdraže djelo – otkrio je Dario.

Izradio je on i kip za prošlogodišnje Svjetsko nogometno prvenstvo u Brazilu, koji je namjeravao pokloniti Vatrenima.

– Kaže se u narodu da je medalja za 4. mjesto drvena, pa sam našoj nogometnoj reprezentaciji planirao uručiti drveni kip koji sam napravio. Nažalost, dečki nisu ostvarili taj rezultat pa ništa od poklona – rekao je.

Kako mnogo vremena provodi po festivalima, prošle je godine s kolegom Mariom Severom došao na ideju da organizira tako nešto i kod nas. Ideju su pretvorili u stvarnost pa se idućeg vikenda, 6. i 7. lipnja u Salinovcu, održava Prvi hrvatski festival kiparenja motornom pilom.

– Bili smo na natjecanju u Sloveniji pa smo tako nešto željeli i u Hrvatskoj napraviti. Krenuli smo u to bez neke velike financijske potpore, ali s mnogo entuzijazma. U dva dana održavanja Festivala posjetitelji će moći na licu mjesta vidjeti kako se kipari motornom pilom i odlučiti čija će skulptura biti najbolja. Dodatna atrakcija biti će program brzog piljenja – natjecatelji će u sat vremena pokušati napraviti, samo s motornom pilom, skulpturu po želji visine 80 centimetara, a promjer drveta biti će 30 centimetara – objasnio je Dario.

> Ovoga vikenda festival kiparenja motornom pilom u Salinovcu

Želja organizatora jest približiti posjetiteljima ovakvu vrstu umjetnosti te se pritom dobro zabaviti.

Sudeći prema viđenim Darijevim djelima, u to uopće ne sumnjamo. Iako mu je to zasad samo hobi koji ga opušta, s vremenom se možda pretvori u nešto više.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije