Varaždin i Madrid: Vrtićki mališani portretirali sebe, slikali voće…

>> Mališani iz vrtića Dječji svijet surađuju s prijateljima iz Španjolske

U sklopu projekta ‘Sharing education and learning with families’, mališani iz varaždinskog dječjeg vrtića Dječji svijet, zajedno sa svojim roditeljima i prijateljima iz madridskog vrtića Zaleo, 18. svibnja slikanjem portreta obilježili su Međunarodni dan muzeja.

Projekt je potpomognut sredstvima Europske unije, u sklopu Erasmus+ programa. Vrtić Zaleo iz Madrida je koordinator, a varaždinski je vrtić partner.

– Današnja je aktivnost zajednička. U sklopu Međunarodnog dana muzeja mi i naši prijatelji izrađivali smo portrete, a priprema je bio prošlotjedni obilazak izložbi u gradskim muzejima. Španjolci su aktivnosti održali u knjižnici, dok smo mi u blizini muzeja, točnije Starog grada – objasnila je ravnateljica vrtića Ljubimka Hajdin.

Mališani su tako slikali sebe, izrađivali portrete od voća i povrća, imitirali portrete različitih umjetnika te izrađivali eko kompozicije.

Posebnost projekta jest u tome što sudjeluju i sami roditelji.

– Cilj projekta jest povezivanje vrtića i roditelja u zajedničkim aktivnostima s djecom. Na taj način dolazi do zbližavanja odnosa i učenja djece gdje su njihovi roditelji ‘prirodni’ učitelji – objasnila je ravnateljica.

Početak suradnje bio je u rujnu 2014. godine, a planirani završetak je nakon dvije godine, točnije 2016., kada će u Madridu biti održana završna svečanost na kojoj će biti prisutno madriških sedam sveučilišnih centara te će biti predstavljen metodički priručnik za odgajatelje i roditelje, koji će obuhvatiti sve aktivnosti projekta, a biti će tiskan na hrvatskom, engleskom i španjolskom jeziku.

– Svrha priručnika jest pomoći drugim odgajateljima u radu, a biti će među prvim takvima – kazala je Ljubimka Hajdin.

S obzirom da su jedan od glavnih aktera roditelji, djelatnike vrtića ugodno je iznenadio njihov angažman.

– Oduševila nas je njihova zainteresiranost. Roditelji svakodnevno dolaze u vrtić, sudjeluju u tjednim aktivnostima, poput igranja s djecom, sviranja instrumenata, slikanja… Opredjeljuju se najčešće prema vlastitim hobijima te na taj način uključuju djecu i ne čini im to nikakav problem, iako uključuje njihovo slobodno vrijeme – rekla je ravnateljica.

Pokrenut je i planinarski ogranak Čevo, u sklopu kojeg jednom mjesečno roditelji, odgajatelji i djeca planinare vikendima na obližnje planine.

– Oduševljena sam projektom te mislim da je veoma važna suradnja vrtića na međunarodnoj razini, to zasigurno doprinosi kvaliteti predškolskog odgoja – rekla je majka Lovorka Gotal Dmitrović.

Majci Nataši Gotal se pak sviđa što djeca više vremena provode zajedno te upoznaju i druge kulture, ali se i roditelji zbližavaju te razgovaraju i savjetima pomažu jedni drugima oko odgoja.

Iduća faza projekta jest dolazak španjolskih partnera u Varaždin, kada će se rezmirati dosadašnji rezultati rada.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije