Vijesti / Društvo

HGSS 'Statistički gledano, na Ivanščici se najčešće izgube - Međimurci'

HGSS 'Statistički gledano, na Ivanščici se najčešće izgube - Međimurci'

Hrvatska gorska služba spašavanja 15. lipnja obilježava dan svetog Bernarda, zaštitnika planinara i gorskih spašavatelja, a baš im je na taj dan Grad Varaždin uručio iznos od 20 tisuća kuna za pomoć u djelovanju.

- Ovo je simboličan čin u ime svih građana Varaždina, način da zahvalimo momcima koji obavljaju važnu zadaću u našem društvu, iako toga možda nismo ni svjesni - istaknuo je gradonačelnik Ivan Čehok.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Iako su HGSS-ovci stanice Varaždin zadovoljni doniranim iznosom, na današnjem su suretu istaknuli i probleme s kojima se susreću.

- Ove godine stanica Varaždin obilježava 65. godinu postojanja i još uvijek nemamo svoj prostor. Smatramo da bi sve operativne snage trebale imati svoj prostor kako bi efikasnije funkcionirale. Prvi korak je već poduzet - poslan je služebni zahtjev i imamo informaciju da je nekoliko lokacija pronađeno, no trebamo još to razmotriti. Naime, više se isplati izgraditi novi objekt nego adaptirati stari, primjerice onaj u vojarni - istaknuo je Mario Musulin, pročelnik Gorske službe spašavanja - stanica Varaždin.

Gradonačelnik je obećao pomoć u izgradnji centra u Varaždinu.

- Osim toga, pomoći ćemo u nabavi vozila koje im je potrebno za intervencije kojih ima. Ljudi se najčešće  izgube na Ivanščici, no ne naši već oni iz Međimurske županije. U tom slučaju oni nemaju adekvatno vozilo, tako da ćemo i u tome pomoći - kazao je Čehok.

- Novo vozilo nam naročito treba u zimskim uvjetima za intervencije na Ivanščicu i Ravnu goru. Dva vozila, koja trenutno imamo na raspolaganju, ne mogu se kretati na terenu po takvim uvjetima jer nemaju pogon na sva četiri - pojasnio je Musulin.

Ipak, broj intervencija na godišnjoj razini je u padu, što je odlična vijest.

- To je rezultat konstantnog rada i edukacije na planinarskim, speleološkim i alipinstičkim školama, na kojima smo prisutni kao predavači. Osim toga, provodimo i edukacije po školama. Potrebno je napomenuti i da je HGSS osnovao još dvije stanice, u Čakovcu i Krapini, tako da sad sveukupno tri stanice pokrivaju područje koje smo donedavno pokrivali samo mi iz Varaždina - pojasnio je pročelnik.

Ipak, brojke govore o 30 do 50 intervencija na godišnjoj razini, a najviše je riječ o potragama, ali i akcijama poput slomljenih kostiju, spašavanja paraglajdera na drvetu ili rješavanju tehničkih problema.

- Nažalost, ima i smrtnih stradavanja. Najviše se to događa s dementnim osobama koje odlutaju pa je problem da ne možete primijeniti logiku zdravog čovjeka. Od raspisivanja potrage do akcije ponekad prođe previše vremena pa se osoba, pogotovo u zimskim mjesecima, pronađe kad je već kasno - zaključio je.

 

Najnovije

Reci što misliš!


Vezani članci