Srednjoškolci iz Varaždinske županije šesti put na jedriličarskoj floti mira

U organizaciji Udruge Mirno more Varaždin, a pod pokroviteljstvom Varaždinske županije, srednjoškolci iz Varaždinske županije su šesti put sudjelovali na humanitarnom međunarodnom projektu ‘Mirno more’ – flota prijateljstva’, koji je održan od 16. do 23. rujna 2017. godine.

Na ovogodišnjoj, 23. po redu jedriličarskoj floti, koja se kontinuirano održava od 1994. godine, sudjelovalo je više od 900 djece i mladih iz različitih država. Riječ je o socijalno- pedagoškom projektu udruženja Mirno more iz Austrije, a namijenjen je djeci i mladima različitih nacionalnosti, različitog socijalnog statusa te različitih fizičkih i psihičkih sposobnosti.

Glavni cilj je stjecanje socijalnih kompetencija; vrlina ophođenja, druženja, sposobnosti timskog rada, uvažavanje različitosti te mirnog rješavanja konflikata.

Floti od 96 jedrilica pridružilo se trinaestero srednjoškolaca iz 12 škola Varaždinske županije.

Sudionici, koje su predložile njihove matične škole, bili su: Paulina Gerić, Teodora Peček, Robert Borovec, Dijana Kovač, Dean Copan, Adrian Črep, Adam Ban, Eva Horvat, Mihael Međeral, Sara Hatlak, Leon Sačer, Tena Risek i Lana Par. U pratnji varaždinskih učenika su bile pedagoške voditeljice i profesorice Dubravka Kunić i Rosana Cepanec.

Učenici i pedagoške voditeljice bili su smješteni na dvije jedrilice s profesionalnim skiperima Hrvojem Hočuršćakom i Enverom Muminovićem zahvaljujući kojima su stekli osnovna znanja o jedrenju i mornarskim čvorovima te na kraju dobili juniorske skiperske iskaznice.

Polazište je bila JK marina Kaštela, plovilo se Jadranskim morem, a upoznavali su prirodne ljepote i kulturno-povijesne znamenitosti otoka Brača i Hvara. Posjetili su Tvrđu Petra Hektorovića u Starom Gradu, klesarsku školu u Pučišćima, mjesta Milna, Supetar, uvalu Blaca, Lovrečina, Tiha te mnoge druge prekrasne uvale.

Učenici su sudjelovali u kreativnim radionicama, na tribini Peace talk, a aktualnim temama današnjice te odigrali nogometnu utakmicu. Sami su osmislili i uvježbali glazbeno-scenski program, koji su izveli zajedno sa učenicima iz Čakovca, Palanke, Novog Sada (Srbija) i Sarajeva (Bosna i Hercegovina).

U četvrtak, 20. rujna, sudionici flote su u Kaštelanskom zaljevu u formaciji svih jedrilica istovremeno otvorili jedra i digli svoje zastave u znak prijateljstva i mira.

Projekt godinama podupiru Veleposlanstvo RH u Republici Austriji, Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture RH, Ministarstvo turizma RH, a od 2010. godine projekt ima i službenu podršku Ban Ki-moona, glavnog tajnika UN-a.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije