105 GODINA Prva auto-utrka prolazila kroz Lepoglavu, Ivanec, Varaždin, N. Marof

Prije 105 godina, na jučerašnji datum, 8. rujna 1912., Lepoglava je bila dio rute prve automobilske utrke u Hrvatskoj. Ali ne samo Lepoglava, već i Ivanec, Varaždin i Novi Marof.

Podsjetio je na taj zanimljivi povijesni detalj lepoglavski zamjenik gradonačelnika Hrvoje Kovač.

– Ruta utrke Zagreb – Veternica – Lepoglava – Ivanec – Varaždin – Novi Marof – Zelina – Zagreb bila je dugačka 177 kilometara, a u njoj se okušalo osam vozača koji su većinom vozili Opele od 18 do 30 KS, a bio je tu i jedan Mercedes od 28 KS te neki drugi legendarni automobili – napisao je Kovač na svojem Facebook profilu.

Uz objavu dvije povijesne fotografije, dodao je da je simbolični bio u Zagrebu u Jurišićevoj ulici, ispred hotela ‘Tri gavrana’, a službeni u Črnomercu, gdje su automobili puštani svake tri minute. Cilj je bio nedaleko Maksimira, a zatim su na svečanosti u hotelu kod ‘Tri gavrana’ podijeljene nagrade. Bila je to ocjenska vožnja jer se nije uzimala u obzir samo brzina. Najmanji broj kaznenih bodova imao je Vjekoslav Heinzel, koji je proglašen pobjednikom, na auto-mobilu marke Opel od 24 Ks, napisao je Kovač.

– Eto, imamo zanimljivu povijest koja nije prožeta samo kulturom već i ovakvim zanimljivim detaljima – zaključio je Kovač.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije