Lana Velimirović Vukalović: ‘POU će pratiti trendove i zainteresirati građane’

Od 1. kolovoza na mjesto ravnateljice Pučkog otvorenog učilišta u Varaždinu dolazi Lana Velimirović Vukalović, koja će zamijeniti Sandru Malenicu, obzirom da ona obavlja funkciju zamjenice gradonačelnika.

Lana Velimirović Vukalović je profesorica njemačkog i francuskog jezika, a ujedno sudski tumač i prevoditelj. Osim toga, završila je i poslijediplomski specijalistički studij u Varšavi te magistrirala u području zaštite podataka u zakonodavstvu EU, a dugi je niz godina radila u području ljudskih prava. Članica je i Gradskog odbora HDZ-a. Dodatnim edukacijama i tečajevima proteklih je godina stalno ulagala u svoje obrazovanje.

Nova ravnateljica i sama priznaje kako su njezine vizije razvitka Pučkog dalekosežnije od četverogodišnjeg mandata, no proaktivnim radom pokušat će ostvariti što više ciljeva.

Za početak će, kaže, pokušati Pučko ‘otvoriti prema javnosti’ kako bi građani bili upoznati s djelovanjem učilišta.

– Ove godine Učilište slavi 100. rođendan, što je fantastičan vid promocije, stoga je u planu konferencija na koju bi bili pozvani brojni gosti iz grada, županije, ali i šire. Planiramo napraviti zanimljiv događaj koji će se po svemu sudeći održati na jesen – otkrila je.

Najvažnije je zainteresirati polaznike

Osnovna djelatnost Pučkog otvorenog učilišta bazira se na obrazovnoj i filmskoj djelatnosti, stoga nova ravnateljica nastavlja u tom smjeru uz neke inovacije.

– Nastavit ćemo s provođenjem verificiranih programa za usavršavanje za kojima postoji potreba, no proaktivno ću raditi i na razvijanju novih modula, u skladu sa situacijom na tržištu, tako da ću pritom razgovarati s gospodarstvenicima i komorama – rekla je, dodavši kako će u fokusu i dalje biti deficitarna zanimanja, ali i STEM područje.

– Potrebno je brinuti se za ugrožene skupine, poput teško zapošljivih osoba, žena iznad 45. godine života, pa čak i za mlade koji, pokazuje praksa, nakon završetka obrazovanja najčešće teško pronalaze posao u struci – smatra.

Ipak, najbitnije od svega je zainteresirati polaznike za te programe.

– Moramo postati prepoznatljivi na tržištu, a to ćemo postići inovativnošću i kvalitetom te na taj način privući građane. Želim da POU postane moderno učilište, koje prati trendove i koje će biti lojalan partner lokalnog gospodarstva i naših građana.

Najizazovnije će biti pronaći načine financiranja

Kao najizazovniji segment ovog posla nova ravnateljica ističe pronalaženje načina financiranja, obzirom da nigdje nije decidirano na koji način se Pučko otvoreno učilište financira.

– Smatram da su danas izvori financiranja posvuda, potrebno je biti dobro informiran. Fondovi Europske unije, natječaji resornih tijela, sve je to dostupno, ali treba ih redovito i pravovremeno pratiti te pripremati dobre projekte. Uz to je vrlo važno biti umrežen, proaktivan i prisutan na važnim događanjima, konferencijama i slično – rekla je i dodala kako Pučko ne mora nužno samostalno ići u projekte već može pronalaziti partnere, a sigurna je i u nastavak suradnje s Gradom.

– PUO se nalazi na slobodnom tržištu te je stoga i u konkurenciji s ostalim obrazovnim institucijama i tvrtkama. Stoga je samo kvaliteta garancija za uspjeh, a na to ću staviti posteban naglasak.

Učilište mora pratiti svjetske trendove

Velimirović Vukalović istaknula je i osnovne smjernice svog programa s kojima je aplicirala za posao.

– Smatram kako je jedan od problema Pučkog nepristupačnost osobama s invaliditetom zbog arhitektonskih barijera. To možemo riješiti na način da predavače pošaljemo u udruge, tvrtke, ne mora se sve nužno odvijati u prostorijama POU-a. I u pogledu drugih programa zalagat ću se za veću fleksibilnost i prilagodljivost učilišta tržištu.

Nadalje je istaknula kako su potrebne revizije programa obzirom da se stanje na tržištu stalno mijenja.

– Potrebno je raditi analize isplativosti programa koje POU nudi, uključiti građane u dijalog s nama, unaprijediti internetsku stranicu na kojoj bi građani mogli pronaći sveobuhvatne informacije koje se odnose na cjeloživotno učenje, usavršavanje i dr. sa zanimljivim člancima i osvrtima naših djelatnica i djelatnika odnosno predavača.

Pučko bi, ističe, trebalo biti mjesto koje će obuhvaćati sve što je bitno za polaznike, učilište koje redovno prati trendove, no sve to sukladno potrebama i interesu.

Kao moguću novinu ističe mogućnost učenja specijaliziranih jezika, poput poslovnog engleskog ili njemačkog, te formiranje posebnog modula za poduzetnike ili one koji žele pokrenuti biznis.

Prostor kina Gaj postat će gradski ‘bombon’

Obzirom da je i filmska djelatnost u fokusu Pučkog učilišta, kao dodatnu vrijednost, isto kao i prethodnica, vidi osnivanje Filmskog ureda.

– Varaždin je odlična kulisa za filmsku produkciju, no potrebno je vidjeti kako to ostvariti.

Mnoge građane zasigurno zanima što će biti s prostorom kina Gaj.

– Svaki grad mora imati svoj ‘bombon’, odnosno mjesto okupljanja. Budući da je ovaj prostor u samom centru grada i vrlo iskoristiv, a znam da i građani očekuju informaciju što će s njime biti, potrudit ću se, u suradnji s Gradom, da se prostor obnovi, kako bi postao funkcionalan i privlačniji.

Prostor će, dodaje, postati još primamljiviji i prepoznatljiviji, a fokus će biti na kvaliteti sadržaja, dok vizualni dio mora doći kao ‘dodatak’.

– To mora biti interaktivan prostor, mjesto okupljanja, prostor gdje ljudi mogu pročitati knjigu, doći s laptopom, družiti se, a u tu viziju se uklapa i ugostiteljski objekt. Samo filmovi nisu dovoljni, potrebni su i drugi sadržaji da privuku publiku. Cilj nam je razvoj kulture, ali i okupljanje svih generacija – od vrtićke dobi, studenata, pa do najstarijih – istaknula je.

Pred novom ravnateljicom je mnogo ciljeva i posla, no ističe kako radom želim ‘doprinijeti svom gradu, te da su njezina vrata suradnje za sve otvorena’.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije