Obitelj Korpar: U našoj tvornici pod vedrim nebom povrća bude oko 80 i 100 tona

Tvornicu pod vedrim nebom podigli su 35-godišnji povrtlar Bojan KorparJapek i njegova obitelj iz Grede,bez kredita.

Planiraju povećati proizvodnju i zaposliti dvoje radnika.

Na ovom gruntu drugo nije postojalo – Bojan, a njegov otac Pavao kima glavom dok mu pogled luta prema ‘moru’ iznikle salate.

Kao klinac dojio krave

Poljoprivreda eto već generacijama hrani ovu obitelj iz Grede, malenog sela u općini Maruševec u kojem se pola ulice nalazi u jednom, a pola u drugom selu pa dva prometna znaka – svaki s druge strane ceste – s različitim nazivima mjesta djeluju poprilično zbunjujuće.

Na tu se opasku Korparovi samo nasmiju. Ono što njima bode oči jest to ‘da je puno polja neobrađeno jer ljudi kažu da im je neisplativo’.

– Kao klinac sam krave hranio i muzao, bavili smo se stočarstvom i povrtlarstvom. Svaka je kuća nekaj delala i imala barem jednu kravu. Sad ih imaju tri domaćinstva – ističe Bojan te dodaje kako ovaj kraj ubija depopulacija i da je odavde mnogo ljudi otišlo u Njemačku.

– Preveć dugo smo u tome da bismo mi nekam išli – domeće njegova supruga Kristina, s kojom ima troje djece – četverogodišnju Leonu, šest godina starijeg Martina i petnaestogodišnjeg Emila, nasljednike koji će zacijelo jednoga dana nastaviti stopama roditelja jer im i sada rado pomažu, kad god su u prilici.

Odlazak Korparovima zapravo nije ni padao na pamet. Puno rade, žive skromno, ali pristojno. I na svome su. Sve što imaju stekli su sa svojih deset prstiju, bez ikakvih kredita.

– Može se od poljoprivrede živjeti. Kad svi odete na godišnji, mi delamo da imate kaj jesti na moru – smije se Bojanov otac.

Uzgajaju tridesetak vrsti salata

Na 6,5 hektara vlastite zemlje Korparovi uzgajaju tridesetak vrsti salata – kristalku, putericu, crvenu putericu, hrastov list, radič, endiviju, iceberg… tu su i kupus salatni, kelj, brokula, karfiol, poriluk, mladi luk, krumpir, a radi plodoreda imaju i kukuruz i ječam.

– U ovoj našoj tvornici pod vedrim nebom povrća bude između 80 i 100 tona. Osim za kristalkama, koje se uvijek traže, sada ljudi sve više kupuju putericu i crvene salate – zadovoljno kaže Bojan.

Njegova mati Brankica objašnjava nam da sami uzgajaju i presadnice te su tako zaokružili proizvodni ciklus.

– Sin i muž su sami napravili sadilicu kakva nam treba. Većinu toga kaj nam treba oni sami zmisle – pokazuje mehanizaciju Brankica Korpar-Japek.

Pročitajte više na Living.vecernji.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije