ŠPANCIRFEST Ove godine nema pozornice na Starom gradu, pojačan ulični program!

Prošli je tjedan gradonačelnik Goran Habuš na izvanrednoj konferenciji za medije naveo kako je ovogodišnje održavanje Špancirfesta upitno, zbog proračuna koji nije izglasan te zbog nemogućnosti potpisivanja Zaključka za korištenje javnih površina grada bez naknade.

Danas su u Gradskoj vijećnici Goran Habuš i direktorica Turističke zajednice grada Varaždina Jelena Toth potvrdili kako će se 19. Špancirfest ove godine ipak održati, od 18. do 27. kolovoza.

Naime, Ministarstvo je dalo dozvolu da se potpiše Zaključak o ustupanju javnih površina grada Varaždina Turističkoj zajednici za vrijeme trajanja Špancirfesta bez nakanade, nekoliko dana prije i nekoliko dana poslije.

Bez tog dokumenta daljnja organizacija Špancirfesta ne bi se mogla nastaviti.

– Postojala je opasnost da se jako zakomplicira održavanje 19. Špancirfesta, no Ministarstvo je dalo dozvolu da potpišem Zaključak o ustupanju javnih površina grada. Tim je potezom Špancirfest spašen, jer se mogu potpisati ugovori sa sponzorima, izvođačima i izlagačima – rekao je Habuš.

Ove je godine Turistička zajednica odlučila da neće trošiti novac koji nema kao što je to bio slučaj proteklih godina.

S obzirom da je prošle godine ostvaren veliki minus od 760 tisuća kuna na Špancirfestu, ove će se godine dogoditi neke promjene.

Špancirfest bez glavne pozornice

Turistička zajednica tražila je partnera koji bi došao sa svježnim idejama i kapitalom, međutim ponuda koja je stigla nije bila zadovoljavajuća te je odbijena, tako da u organizaciju Špancirfesta idu bez partnera.

– Špancirfest ćemo raditi s budžetom s kojim raspolažemo i u skladu s tim budžetom biti će i program samog festivala. Ove godine glavne pozornice na Starome gradu neće biti. Proteklih se godina pokazalo da je to pozornica koja generira velike gubitke. Preko trećine ukupnog budžeta odlazi na glazbeni program. Prošle je godine na Starom gradu za sedam koncerata prodano ukupno 7.750 ulaznica – istaknula je Jelena Toth.

Kako kaže Jelena Toth ove će se godine veća pažnja posvetiti uličnom programu i izlagačima.

– Ulični program je nešto po čemu se Špancirfest razlikuje od ostalih festivala, to je duša Špancirfesta. Što se tiče izlagača, ove godine smo u suradnji s Udruženjem hrvatskih obrtnika Varaždin dogovorili zajedničku suradnju i pomoć varaždinskim obrtnicima, koji proizvode tradicionalne proizvode, rukotvorine ili se bave starim zanatima. Stare zanate želimo ponovno vratiti na ulice Špancirfesta.

Turistička zajednica, Udruženje obrtnika i grad Varaždin sufinancirat će njihov nastup na Špancirfestu.

Što se glazbenog programa tiče, u programu ostaje Kraljevska zona s besplatnim koncertima u skladu s konceptom Špancirfesta te program u Vili Bedeković, koji će se naplaćivati u skladu s budžetom.

– Osmišljena je i jedna nova atrakcija, koje još nije bilo u Hrvatskoj, a gostovala je diljem svijeta. Ona će se održavati na Kapucinskom trgu, a zasad još traju pregovori. Nadamo se da će ta atrakcija privući još više posjetitelja.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije