VŽ KALENDAR Prije 79 godina rođen je svećenik i povjesničar Franjo Šanjek

1.4.1939. U Poljani kraj Varaždina rođen je Franjo Šanjek, svećenik, povjesničar. Diplomirao je teologiju na zagrebačkom Bogoslovnom fakultetu, doktorirao povijest na Sorboni. Profesor je zagrebačkog Katoličko bogoslovnog fakulteta u Zagrebu, predsjednik Hrvatskog nacionalnog odbora za povijesne znanosti, glavni urednik časopisa ‘Kroatika kristiana periodika’. Redovni je član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

1.4.1899. Trgovački pomoćnici u Varaždinu utemeljili su podružnicu Hrvatskog trgovačkog društva ‘Merkur’. Rad podružnice u Varaždinu bio je uspješan pa je društvo ‘Merkur’ 1906. godine u gradu otvorilo trgovačku školu u trajanju od deset mjeseci. U školi su budući trgovci učili prosto i dvostruko knjigovodstvo, mjenično pravo trgovačko dopisivanje, strukovne predmete, zemljopis, hrvatski i njemački jezik.

1.4.1819. U Varaždinu je rođen Vatroslav Egersdorfer, građevinski inženjer, zastupnik u Hrvatskom saboru. Gimnaziju je maturirao u rodnom gradu, diplomirao je na Visokoj tehničkoj školi u Budimpešti. U Zagrebu je radio na podizanju industrijskih objekata – Paromlina, Plinare, Tvornice kože i vodio poslove na isušivanju Lonjskog polja. Nakon potresa 1880. godine djelovao je na urbanističkom uređenju i planskom širenju Zagreba. Na varaždinskom području trasirao je cestu prema Trakošćanu i obnovio ulazni toranj dvorca. Za svoje zasluge izabran je za počasnog građanina Zagreba. U Hrvatski sabor Vatroslav Egersdorfer izabran je 1879.godine na listi Hrvatske stranke prava. Umro je u Zagrebu 19. travnja 1884. godine.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije