Tisuću porcija blagdanskog objeda podijeljeno potrebitima u pučkoj kuhinji

I dok će većini građana blagdanski stol biti pretrpan raznim delicijama, postoje oni koji nemaju te sreće, već po svoje obroke moraju u pučku kuhinju. Tamo su danas, na sam Badnjak, porcije hrane dijelili varaždinski gradonačelnik Goran Habuš zajedno s varaždinskim županom Predragom Štromarom i biskupom Mrzljakom.

– Cartias Varaždinske biskupije što se tiče broja korisnika varira oko tristo. Najbitnije je da ovaj Caritas odgovara na sve potrebe ljudi kojima je takva vrsta pomoći potrebna. Tako će danas biti ovdje tri obroka, oko tisuću porcija podijeljenih, a na meniju je pečena riba, dok sutra pečena svinjetina s prilogom i paketom za Štefanje – kazao je Ante Šola, ravnatelj Caritasa Varaždinske biskupije.

Posjet pučkoj kuhinji postao je već tradicija na Badnjak i Veliki petak.

– Na Badnjak ovdje volimo doći kako bismo čestitali Božić svima, i riječima, ali i djelom, da im damo hrane i ono što im je potrebno. Jako je važno da se oko dobrih stvari ujedinimo, nastojimo biti zajedno i pomoći. Osim toga, nadam se da nam je ovo zadnji Božić u ovim prostorima, s obzirom da se gradi Caritasov dom na Banfici, koji će, nadamo se, biti svečano otvoren u rujnu – rekao je biskup mons. Josip Mrzljak.

U pučkoj kuhinji radi dvadesetak volontera koji uz pomoć župa diljem biskupije, brojnih tvrtki, poduzetnika i raznih udruga, kao i Grada Varaždina te Varaždinske županije pomažu ljudima kojima je potrebna pomoć.

– Svake godine izdvaja se 30 tisuća kuna za Caritas, a posebno mi je drago da je u izgradnji Caritasov centar na Banfici. Dobro je da broj korisnika ne raste, već je duži niz godina konstantan, ali bolje bi bilo da pada. U ovim prostorima korisnici dobivaju najbolju moguću uslugu, zahvaljujući svima koji doniraju ili rade ovdje. Moramo biti svjesni da dok neki uživaju za blagdanskim stolom, neki nažalost nisu te sreće – istaknuo je gradonačelnik Habuš.

Ovdje dolazimo kako bismo pokazali kako treba biti humanitaran i imati humano srce te pomoći onima koji nemaju. Time šaljemo poruku svima onima koji mogu, neka doniraju Caritasu sredstva za normalno funkcioniranje. Županija je ove prostore iznajmila Caritasu, ali izdvaja i određen iznos iz proračuna ili pak donira hranu. Najviše pak veseli novi Caritasov centar koji će dati puno kvalitetnije uvjete svima potrebitima – kazao je župan Štromar.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije