Projekt ‘Oni to mogu’: Učenici topličke osnovne škole učili kuhati!

U sklopu pilot- projekta ‘Oni to mogu’ Varaždinske županije i Udruge nastavnika u djelatnosti ugostiteljskog obrazovanja u nedjelju, 11. prosinca, je u topličkoj školi održana kuharska radionica.

Radionicu je vodio osnivač Udruge Vedran Habel koji je ujedno i profesor na Pučkom otvorenom učilištu u Zagrebu u obrazovanju za odrasle. Habel je do sada obavio preko 5.000 volonterskih sati sa svim kategorijama djece s posebnim potrebama, a njegovi su programi vodeći po metodama, pristupima i pozitivnoj energiji.

Pilot-projekt se provodi u dogovoru s pročelnikom Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Varaždinske županije Miroslavom Huđekom. Cilj je projekta edukacija, osposobljavanje i uključivanje osoba s invaliditetom u život i rad društva te promocija njihovih sposobnosti i njihovo zapošljavanje. Jedan od ciljeva je i osvijestiti prvenstveno roditelje, a nakon toga i socijalnu sredinu da među nama žive osobe s invaliditetom koje mogu mnogo više nego što društvo od njih očekuje.

Kuharska je radionica pripremanja obroka za sve učenike i djelatnike škole započela u nedjelju u podne, a u njoj su sudjelovali mladi članovi Udruge (Viktor Gligo, Jurica Obad i Marko Ključević) pod vodstvom Vedrana Habela i njegove supruge.

U pripremanju obroka, tjestenine s umakom bolognese i palačinki, priključili su se i učenici Posebnog odjela topličke škole (Žana-Mary Ardalić, Josip Pokos i Emma Matulina) uz učiteljicu Mirelu Glavnik i defektologinju Bojanu Polansky.

Učenici su najprije bili upoznati s pravilima ponašanja u kuhinji, a nakon toga su aktivno sudjelovali u pripremi obroka za roditelje učenika u nedjelju i u pripremi obroka za sve učenike i učitelje škole u ponedjeljak. Radionica je trajala do 16 sati, a nakon toga su svi kuhari i njihovi roditelji uživali u pripremljennom obroku i druženju do 19 sati. Radionicu je bodrio i animatorski pratio Siniša Cmrk koji je svojom duhovitošću i izrazito pozitivnom energijom i ljubavlju uveseljavao sve sudionike.

U ponedjeljak, 12. prosinca, su učenici PO s mladima iz Udruge uz pomoć kuhara Vedrana dovršili obrok, a zatim i servirali svim učenicima i učiteljima topličke škole.

Podjelom prigodnih poklona za sve sudionike radionice i gromoglasnim pljeskom za njihov uloženi trud završio je prekrasan susret ispunjen ljubavlju, empatijom, međusobnim pomaganjem i prihvaćanjem različitosti.

OŠ Antuna i Ivana Kukuljevića Varaždinske Toplice prva je škola koja je otvorila vrata pilot-projektu ‘Oni to mogu’, a nastavljat će, kao i dosada, biti otvorena za sve nove projekte Varaždinske županije.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije