Postavljena spomen-ploča akademiku Miroslavu Šicelu na njegovoj rodnoj kući

U ponedjeljak, 5. prosinca, u 16 sati postavljena je spomen-ploča akademika Miroslava Šicela na njegovu rodnu kuću, zgradu Željezničkog kolodvora, povodom stote obljetnice njegova rođenja.

Zajedno s predstavnicima Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti ploču je otkrio gradonačelnik Varaždina Goran Habuš.

Na otvaranju spomen – ploče, javnosti su se obratili akademik i tajnik Razreda za književnost HAZU Pavao Pavličić te akademik i predsjednik Matice hrvatske Stjepan Damjanović.

– Miroslav Šicel je usutavio znanja o novijoj hrvatskoj književnosti i imamo je dara da piše tako da to bude razumljivo, ne samo znanstvenoj javnosti, već i široj publici. Njegove su knjige i danas nenadomjestive – izjavio je Pavao Pavličić.

Gradonačelnik Goran Habuš istaknuo je kako ga posebno veseli što je na inicijativu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, dan prije Dana grada, čovjeku koji je 2005. dobio Nagradu za životno djelo, a nakon toga i Nagradu za životno djelo Vladimir Nazor, podignuta spomen-ploča.

– Mnogi su Matičini projekti bili povezani sa strukom Miroslava Šicela. U Matici je objavio Pregled novije hrvatske književnosti, Stvaraoci i razdoblja u novijoj hrvatskoj književnosti, Riznicu ilirsku, itd. Matičinim je časopisima objavljivao svoje rasprave, a osobite je napore uložio u velike Matičine nizove, u 5. stoljeća hrvatske književnoti priredio je desetak knjiga. Razumio je i poštovao je veličinu malenih i razumio je cjelinu hrvatske književnosti – rekao je Stjepan Damjanović.

Dodao je kako je njegov posljednji veliki pothvat bio objava četiri knjige Antuna Gustava Matoša u novom Matičinom nizu.

Na posljetku, javnosti se obratila i njegova kći Mary Ann Šicel-Vukadinović koja je ponovila riječi napisane u sjećanju povodom njegove smrti.

– Dragi tata, vječno ćeš živjeti jer nisi prošao malen ispod zvijezda.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije