SPOMENIK I JAPANSKA TREŠNJA ‘Saša Buđanovac je bio majstor borilačkih vještina’

Danas je u gradskom parku, šetalištu Vatroslava Jagića, kod kamenjara postavljena spomen-ploča pokretaču Mačevalačkog društva ‘Kensei’ Aleksandru Buđanovcu, ispred japanske trešnje, koja je već prošli tjedan tamo posađena.

Postavljanje spomen-ploče iniciralo je Mačevalačko društvo ‘Kensei’ i prijatelji Aleksandra Buđanovca. Na postavljanju spomen-ploče njegovi su prijatelji, između ostalog, pročitali dvije njegove pjesme, budući da je Aleksandar bio i pjesnik.

– Ovo je odavanje priznanja onome što je Saša duboko u sebi bio. On je bio majstor borilačkih vještina i pjesnik. Ova japanska trešnja i spomen-ploča su vrlo jednostavna mala stvar, ali simboliziraju veliki dio njegovog života – rekao je njegov brat Nebojša Buđanovac.

Aleksandar je bio i haiku pjesnik, tako da je izabrana pjesma koja ima veze s mačevanjem, proljećem, parkom i prirodom.

– Nadam se da ću jednoga dana imati priliku objaviti njegovu zbirku pjesama i da će to biti još jedna prilika da se svi zajedno skupimo i obilježimo njegov život – dodao je.

Mačevalačko društvo ‘Kensei’ slavi pet godina postojanja, a 2014. godine postalo je jedini nositelj licence za podučavanje Hyoho ni ten ichi ryu stila u Hrvatskoj, uz odobrenje 12. nasljednika Miyamota Musashija i jednog od najvećih živućih majstora mačevanja.

Nikola Zrinjski osvjetlao je obraz društva i postao prvi sensei ovog stila u Hrvatskoj.

– Ideja o postavljanju spomen-ploče nastala je prije četiri godine. Aleksandar je podučavao svog brata Nebojšu, a Nebojša je kasnije vještine širio dalje. Ja sam ga slučajno sreo jednom na Starom gradu i tako sam počeo. Podučavao me Nebojša, koji je puno pričao o svom bratu – opisao je Nikola Zrinjski svoje početke.

– Kod nas interes za mačevanje pokazuje više mladi ljudi, dok u drugim zemljama prevladavaju stariji, od oko 30, 40 godina – rekao je Nikola.

U Japanu su trešnje poznate po tome da se gledaju tokom cvata, dodaje Nikola te objašnjava kako Japanci pronalaze ljepotu u jednostavnim stvarima i sitnicama.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije