U Jarmini odana počast viničkom i hrvatskom vitezu Mladenu Kasunu

U subotu 5. studenoga 120 Viničanaca otputovalo je u istočnu Slavoniju, u mjesto Jarmina, kako bi odalo počast Mladenu Kasunu i njegovim suborcima, koji su 9. studenoga 1991. godine položili svoje mlade živote na oltar domovine.

Prije 25 godina Mladen i prijatelji stradali su od srbočetnika prilikom proboja u Vukovar, a još uvijek se jedan od prijatelja stradalih u toj akciji vodi kao nestali.

Svi oni bili su pripadnici specijalne postrojbe Policijske uprave Varaždinske ‘Roda’.

Po dolasku u Jarminu, deseti puta za redom, Viničanci su se prvo okupili u Lovačkom domu, gdje je već tradicionalno za sve pripremljen doručak te kava i sokovi.

Domaći branitelji i predstavnici Općine Jarmina, predvođeni načelnikom Andrijom Draganićem, i ovom su prilikom u pravom prijateljskom susretu pokazali svoje veliko domaćinsko srce.

Nakon okrjepe svi su se uputili do spomenika, gdje su domaći župnik Ivan Bešlić i vinički župnik Valent Posavec predvodili molitvu.

Kod spomenika se prigodnim riječima i riječima zahvale majci Ankici Kasun obratio u ime svih domaćina načelnik Andrija Draganić, nakon čega je sve prisutne pozdravio i vinički načelnik Marijan Kostanjevac, zahvalivši posebno domaćinima na toplom dočeku u Jarmini.

Načelnik je u svom govoru naglasio kako ne smijemo nikada zaboraviti na Mladena, prijatelja i sumještanina, hrvatskog viteza koji je prije četvrt stoljeća svoj mladi život položio na oltar domovine. Naglasio je također značaj, kako Mladenov tako i njegovih prijatelja, ali i svih hrvatskih branitelja koji su u najtežim trenucima za Hrvatsku, predvođeni prvim hrvatskim predsjednikom i vrhovnim zapovjednikom oružanih snaga RH, obranili državu od srbočetnika i JNA.

Zahvalio je majci i obitelji na velikom Mladenovom doprinosu u stvaranju države i rekao kako je on od dana pogibije uvijek sa svima nama, kako u mislima tako i u svim našim molitvama.

Nakon molitve, majka i članovi obitelji, predstavnici Općine, Košarkaškog kluba Vinica i UDVDR-a Klub Vinica položili su cvijeće i zapalili svijeće ispred spomenika, a zatim su se svi uputili u mjesnu crkvu, gdje su domaći i vinički župnik služili misu zahvale za Mladena i prijatelje, ali i sve hrvatske branitelje.

Nakon Jarmine, Viničanci su posjetili grad heroj Vukovar, gdje su na spomen groblju položili cvijeće i zapalili svijeću izmolivši pri tom molitvu za sve vukovarske branitelje.

Iz Vukovara su se vinički hodočasnici uputili u Josipovac, gdje ih je dočekao tamošnji župnik Tomislav Đukez, svećenik koji svaki slobodni trenutak provodi u svojoj kleti u Boršancu, ali i rado sudjeluje u viničkim misnim slavljima. Svećenik Tomislav ukratko je u crkvi upoznao Viničance sa poviješću župe Josipovac, nakon čega se izmolila molitva te otpjevalo nekoliko crkvenih pjesama.

Tom su prilikom načelnik Općine i gospođa Josipa, voditeljica viničkih vezilja, predali župniku poklon, ručni rad s motivima viničke crkve i krunicu.

Po izlasku iz crkve u Josipovcu uslijedila je kratka šetnja do društvenog doma, gdje su Viničance dočekali domaćini iz Josipovca predvođeni predsjednikom Mjesnog odbora Željkom Kovačevićem, predsjednikom kulturno umjetničkog društva te njihove voditeljice, nakon čega je uslijedio ručak kojeg su pripremili domaći kuhari.

Na samom početku obratio se prisutnima Albin Smiljan, predsjednik KUD-a, te zaželio svima dobrodošlicu i zahvalio na dolasku u Josipovac.

Prilikom ručka skupu se priključio i saborski zastupnik Vlatko Kopić te se zadržao u društvu svećenika Posavca i Đukeza.

Nakon kulturno umjetničkog programa, predsjednik KUD-a predao je načelniku Općine Vinica sliku s motivom župne crkve u Josipovcu te je ugodno iznenađen načelnik zahvalio na programu, srdačnom dočeku, ručku i poklonu te pozvao Josipovčane u posjet Vinici, za što je zadužio župnika Tomislava.

Nakon pozdrava s gostoljubivim domaćinima, Viničanci su napustili Slavoniju i uputili se u svoj kraj.

– Ovaj pohod odnosno hodočašće organizirali su Općina Vinica, UDVDR Klub Vinica, Košarkaški klub Vinica u spomen na žrtvu kako Mladena tako i svih njegovih suboraca i svih hrvatskih branitelja te svih vukovarskih žrtava. Velika zahvala i majci Ankici Kasun kojoj je u ovom, kao i svim dosadašnjim hodočašćima sigurno bilo najteže, izjavio je po povratku načelnik Marijan Kostanjevac.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije