‘Nije točno da mladi čitaju manje nego prije, knjiga je još uvijek nezamjenjiva’

Varaždinska je županija danas, 7. studenoga, povodom obilježavanja Dana hrvatskih knjižnica, nagradila najbolje čitače u osnovnim i srednjim školama.

Riječ je o 33 učenika osnovnih i 11 učenika srednjih škola i upravo bi njihov primjer trebalo isticati u javnosti kako bi se i ostalu djecu i mlade potaknulo na što češće čitanje.

– Nakon što smo prije nekoliko godina u svim školama osigurali dobre uvjete za knjižnice, mogli smo ići na viši nivo, a to je nagrađivanje onih koji najviše čitaju i time populariziraju čitanje. Živimo u vremenima kad su elektronski mediji važan izvor informacija, ali cilj je zadržati tradiciju čitanja knjiga. Sudeći po broju mladih čitača koji su danas okupljeni ovdje, stvarno smo u tome uspjeli. Čestitam svima koji puno čitaju jer svojim primjerom daju povod drugima, a važni su i knjižničari kojima također čestitam – rekao je varaždinski župan Predrag Štromar.

Iako mnogi govore kako djeca sve manje čitaju, istraživanja tvrde suprotno.

– Svi kažu kako mladi danas manje čitaju, ali istraživanja pokazuju kako se čita jednako. Konstantna je razina čitanja i ne pada, ali isto tako nema baš uzlaznu putanju. Osim knjiga za lektiru djeca čitaju i one druge. Djeca vole čitati recentnija, novija izdanja mladih autora koji pišu o temama prilagođenima njihovoj dobi. Knjižničari su struka koja se nastoji održati jer su svjesni važnosti svoje struke. Naime, istraživanja pokazuju i kako knjiga još uvijek ima prednost pred elektroničkim medijima – rekla je Draženka Stančić, knjižničarka Osnovne škole Ivanec.

Jedna od strastvenih čitačica je i Aleksandra Saša Božović, učenica trećeg razreda varaždinske gimnazije.

– Puno sam knjiga pročitala, uistinu im ne znam broj. Čitam knjige jer mi je to zabavno i zanimljivo, a čitanjem mogu mnogo toga naučiti o svijetu, ljudima, drugim vremenima i mjestima. Volim znanstvenu fantastiku, ali i klasiku poput Shakespearea ili Dantea.

U sklopu svečanosti su dodijeljene i prigodne nagrade najvjernijim korisnicima svih gradskih knjižnica iz Varaždinske županije – iz Varaždina, Ludbrega, Ivanca, Novog Marofa i Lepoglave.

Inače, Odlukom 37. skupštine Hrvatskoga knjižničarskog društva, održane 2010. godine u Tuhelju, dan proglašenja prvoga hrvatskog Zakona o bibliotekama 11. studenoga 1960. godine obilježava se kao Dan hrvatskih knjižnica.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije