KORAK DO STEČAJA

Alarmantna poruka: ‘Ako se HBOR ne predomisli, to je kraj Varteksa’

'Srce nam se slama pri pomisli na sve zaposlenike, partnere i stogodišnju tradiciju', poruka je iz Varteksa.

Uprava Varteksa održala je sastanak s bankama (Zagrebačkom bankom i Hrvatskom bankom za obnovu i razvoj) početkom ovog tjedna, izvijestili su danas iz tvrtke. Na sastanku je Uprava društva prezentirala analizu trenutnog stanja društva te jasan plan stabilizacije poslovanja, stoji u obavijesti za javnost.

“Taj plan ne uključuje samo isplatu nekoliko idućih plaća, već jasan smjer i strategiju kojom bi poslovanje društva krenulo prema dugoročnoj samoodrživosti”, bila je namjera uprave.

Dugovi prema bankama

Razgovarali su, naravno, i o ponudi Društva za podmirenje duga banaka, te je sukladno tome jučer poslana službena ponuda Bankama.

Banke bi prihvaćanjem ponude omogućile da društvo dobije priljev svježeg novca od dokapitalizacije i novih pozajmica, a koji bi se iskoristio za pokretanje punog kapaciteta proizvodnje, kao i plaćanje dospjelih dugova, objasnili su iz Varteksa.

Stigla odbijenica

“Nažalost, upravo smo primili odbijenicu od ZABA-HBOR na našu ponudu. Najviše nas pogađa i iznenađuje odluka HBOR-a, budući da je Banka u vlasništvu države, a stečaj Varteksa bi, prema našim kalkulacijama, doveo do neto gubitka za državni proračun u iznosu preko 7,4 milijuna eura u idućih godinu dana, dok je ZABA kao komercijalna banka čak bila naklonjena aranžmanu za spas i očuvanje radnih mjesta, iako to nije njihova zadaća”, tumače u Varteksu.

Koja je svrha HBOR-a?

U poduzeću su očigledno očekivali više razumijevanja i dobre volje od državne banke.

“Postavlja se pitanje koja je svrha Hrvatske banke za obnovu i razvoj, jer na primjeru Varteksa mi ne vidimo da drže niti do očuvanja radnih mjesta, niti vidimo da brinu o novcu poreznih obveznika”, ustvrdili su.

‘Pričamo o neizbježnom kraju Varteksa’

Postavlja se pitanje što sad to znači za opstanak tvrtke.

“Ovo odbijanje stavlja nas u tešku situaciju jer, ako se HBOR ne predomisli, pričamo o neizbježnom kraju Varteksa. Još jednom molimo ljude koji odlučuju u HBOR-u da ponovno razmotre našu ponudu i uzmu u obzir sve parametre”, apeliraju iz Varteksa i zaključuju:

“Srce nam se slama pri pomisli na sve zaposlenike, partnere i stogodišnju tradiciju koju su generacije ljudi gradile.”

Najnovije