VIKO Banka blokirala sva sredstva, nastavak proizvodnje čini se nemogućim

Nakon sedam dana blokade plaća u FINI i Inspektoradu rada danas je provedena isplata plaća radnicima tvrtke Obuća Viko.

Izvijestili su to iz uprave tvrtke, obraćajući se radnicama i radnicima koji su čekali svoja primanja nakon što je sredinom svibnja u pogonu izbio požar, nakon čega proizvodnja stoji.

> VIKO Radnici prosvjeduju, kažu da još uvijek čekaju plaću za travanj!

> PROSVJED U Viku totalni raspad sistema, plaća ne dolazi, a uprave nigdje

> REAKCIJA Uprava Vika: ‘Nismo se skrivali od radnika, radili smo isplatu plaća’

> Čehok o Viku: ‘Tražit ću hitan sastanak s bankom kako bi se pronašlo rješenje’

S druge strane, osiguranjem naplaćena sredstva blokirala ja Partner banka, koja je vjerovnik tvrtke, izvijestila je uprava.

– Vjerujemo da je do vas došao glas da je Partner banka blokirala sredstva za obnovu pogona i nastavak proizvodnje. Na žalost, daleko je to od obećanja na prvom sastanku s njima, da će učiniti sve kako bi Obuća Viko nastavila proizvodnju i to upravo u vrijeme, kada je bilo ugovorenih poslova preko 20 milijuna kuna. Kao nikada do sada. Sada smo sigurni, da je nemoguće uspostaviti proizvodnju u pogonu u onom obujmu kakav je bio – poručili su radnicima iz uprave.

Kažu da će pokušati krenuti od početka, ali je to neizvjestan put.

– Mnogi od vas već su našli posao u drugim tvrtkama. Mi vas razumijemo da ne možete živjeti u neizvjesnosti bez plaća. Za ostatak radnika ćemo odmah pripremiti dokumentaciju za burzu – najavila je uprava.

Osvrnuli su se i na primjedbe na ponašanje uprave u ovom teškom razdoblju, odnosno da je članove uprave bilo teško ‘uloviti’.

– Želimo vam pojasniti što smo imali u tom razdoblju. Odmah smo obavijestili sve nadležne institucije u RH o požaru i zatražili konkretnu pomoć, kao i podršku od onih institucija koje nemaju novčana sredstva već stoje na raspolaganju gospodarstvu. Tako smo bili u dnevnom kontaktu i održavali sastanak s: Ministarstvom gospodarstva, poduzetništva i obrta, Ministarstvom financija, Hrvatskom gospodarskom komorom, Hrvatskom udrugom poslodavaca, Gradom Varaždin, Županija se nije oglasila. Zatim s bankama Partner i PBZ, našim vjerovnicima, kojima smo davali dnevne izvještaje o promjenama, događajima, planovima sve do blokade sredstava Partner banke – stoji u pismu uprave radnicima Vika.

Uprava je, kažu njezini članovi, shvatila da u Hrvatskoj nema zakonskog mehanizma da se u ovakvim slučajevima nađu sredstva za nepovratnom pomoći.

– Stoga vas molimo za razumijevanje što nismo redovito bili u čvršćem kontaktu s vama, a teško je biti s vama, a ne imati što reći. Svjesni smo da ste onog jutra kada ste došli na posao i vidjeli dim iz pogona bili sigurni da s dimom od postrojenja i robe (sve skupa oko 10 milijuna kuna) gore i vaše plaće i puno više od toga. Ukoliko dođe do nekih pozitivnih pomaka na vrijeme ćemo vas izvijestiti. Želimo vam sreću i dobro u daljnjem životu – zaključuje se u pismu radnicima koje potpisuje uprava tvrtke Obuća Viko d.o.o.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije