Kranjčec: Zbog povećanja trošarina moguće i blokade cesta

Vladino povećanje trošarina na gorivo za 20 lipa po litri izazvalo je oštre kritike u javnosti. Iako će se, prema najavama ministra Lalovca, povećanjem nameta najvećim potrošačima goriva, prijevoznicima, povećati prihod državnog proračuna na godišnjoj razini za 450 milijuna kuna, a do kraja ove godine za 280 milijuna kuna, odluka je naišla na oštre kritike u javnosti.

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) upozorava kako se iznova odustaje od nužnih reformi u cilju smanjenja deficita, a povećavaju prihodi proračuna koji opet padaju na teret građana i gospodarstva, piše portal Poslovni hr.

Pisanim priopćenjem oglasio se i Dragutin Kranjčec, predsjednik Udruge hrvatskih cestovnih prijevoznika.

U spomenutom priopćenju izražava neslaganje s odlukom Vlade Republike Hrvatske o povećanju visine trošarine na gorivo.

– U vrijeme kada su hrvatski cestovni prijevoznici ionako tržišno nekonkurentni, na ovaj se način izravno utječe na daljnje uništavanje njihove pozicije, kako u zemlji tako i u svijetu. Danas su cestovni prijevoznici, koji čine veliki faktor hrvatskog gospodarstva, prisiljeni preseliti svoje poslovanje u susjedne zemlje. Za njih je ekonomičnije preseliti poslovanje i poticati razvoj i rast susjednih zemalja – konstatira Kranjčec u priopćenju.

Nadalje, u ime Udruge traži preispitivanje ispravnosti ove odluke te njezino ukidanje.

– U suprotnome ostaje nam samo pozvati sve članove da započnu točiti gorivo u Sloveniji te ostalim susjednim zemljama, koje svojim mjerama pomažu gospodarskim subjektima – stoji u objavi.

Kao krajnju mjeru Kranjčec navodi poziv na blokadu cesta i zaustavljanje teretnog prometa.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije