Prerađivačka industrija i dalje traži najviše radnika, ali najviše i otpušta!

Prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, nezaposlenost je krajem listopada 2016. bila manja no prethodni mjesec, ali i manja nego u listopadu godine 2015. Najtraženije zanimanje bilo je ono prodavača, dok je prerađivačka industrija ona koja traži najviše radnika. No ista ta industrija i otpušta najviše radnika.

Tako je broj nezaposlenih krajem mjeseca listopada bio 5268, dok je krajem rujna bilo 5350 nezaposlenih osoba. U odnosu na listopad 2015. pad nezaposlenosti je još veći, radi se o razlici od 1553 nezaposlene osobe, što je, u odnosu na listopad 2015., pad nezaposlenosti za čak 22,8 posto.

Što se rodne strukture nezaposlenih tiče, žene čine veći dio nezaposlenih, tako da je 51,7 nezaposlenih ženskog roda.

Što se obrazovanja nezaposlenih tiče, najviše je onih sa završenom trgodišnjom srednjom školom, njih 1550.

Zapošljavanje

Broj slobodnih radnih mjesta smanjio se u odnosu na mjesec rujan. Tokom listopada prijavljeno je 968 slobodnih radnih mjesta, a ta brojka manja je za čak 25,9 posto (338 radnih mjesta) od broja slobodnih mjesta u mjesecu rujnu.

Najviše radnika tražilo se opet u prerađivačkoj industriji, njih 314, dok su iza prerađivačke industrije građevinarstvo i obrazovni sektor.

Zanimljiv je podatak da najveći broj evidentiranih nezaposlenih dolazi upravo iz prerađivačke industrije, tako ih je u listopadu na HZZ-u bilo 1403. To je čak 32.2 posto nezaposlenih s radnim iskustvom na HZZ-u.

Što se tiče zapošljavanja, najviše, njih 171, nezaposlenih radnika zaposleno je, preko HZZ, u prerađivačkoj industriji, dok ih je 70 zaposleno u trgovačkim djelatnostima, a 57 u obrazovnom sektoru.

Najtraženije zanimanje bilo je ono prodavača/prodavačice (40), na drugom mjestu nalazi se zanimanje konobara/konobarice (39), dok je na trećem mjestu zanimanje elektroinstalatera/elektroinstalaterke (37).

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije