TOMAZ U MAMICI ‘Najsavršenija večer sljubljivanja mojih vina s hranom’

>> TOMAZ U MAMICI “Najsavršenija večer sljubljivanja mojih vina s hranom”

Upoznavanje se desilo sasvim slučajno, a večer završila savršeno. Na jednom zagrebačkom salonu vina Žarko Nedeljko, vlasnik restorana Mamica ‘zalutao’ je do vina Klaudia i Danijele Tomaz iz Motovuna i tog dana se od njih nije odvajao. Epilog je vrhunska gastonomska večer koja se odigrala u petak u Mamici i na kojoj je bračni par Tomaz po prvi put zakoračio na sjever Hrvatske.

Vinarija Tomaz, iako duge tradicije u klasičnom vinarstvu, u onom ozbiljnijem su ni desetak godina, a već svojim vinima osvajaju ne samo VinIstru nego i brojne druge festivale. Jer kod Tomaza nema kompromisa, sva vina se buteljiraju. Nema rinfuze. A kakva bi to istarska vina bila da nemaju međimursku notu koju su njihovim odabranim vinima dale hrastove bačve Dunjkovskog proizvođača Pozveka.

Sljubljivalo se u Mamici pet sljedova hrane s pretsljedom, a kako je večer završila, najbolje govore riječi samog Klaudija Tomaza:

– U ovih sam osam godina puno prošao, kušao i sljubljivao diljem Hrvatske. No, moram priznati da nikad nisam doživio ovakve sljedove i sljubljivanje hrane i vina. To kažem iz dna srca. Po meni je ovo bila najsavršenija večer uz moja vina ikad. Na početku sam se znojio od treme, a sad se ježim od iskrenosti. Hvala šefici kuhinje Sandri na ovoj večeri.

Gastronomsku večer ‘Tomaz u Mamici’ moderirao je tko drugi nego vrsni poznavalac vina i sommelier Ivan Goričanec koji uvijek ima ‘nekaj za reči’ kad su u pitanju dobra vina.

Kad je Tomaz siguran u svoja vina, a Sandra u svoju kuhinju, večer mora dobro završiti.

Prvo smo kušali pjenušac Rose, doista elegantno, ljetno vino uz matcha kolačić sa pjenicom od lososa. Nakon njega točio se Rose Flaminio 2016., koji ime nosi po vinogradarskog mikrolokaciji Istre, a napravljen je od sorte Teran, sa šest grama ostatka šećera. Uz Rose najbolje se ‘paše’ brusketa sa smrčkima s okolnog kanala, šparogama, jajem, hrskavim špekom i dimljenim mladim sirom.

Klaudio je za drugi slijed predstavio svoju svježu Malvaziju Avangarde 2016., njemu najdražu berbu.

– Skoro sedamdeset posto proizvodnje otpada na Malvaziju. Tržište i gastronomija to od nas traže, a ovo je moja najbolja kreacija Malvazije do sada – rekao je. Sandra je poslužila špagete sa pestom od maslačka i kadulje.

Na stolu se ‘našao’ Merlot Silente 2015., koji sadrži trideset i pet grama ekstrakta i visokih petnaest posto alkohola, uz što su poslužena pačja prsa sa predivnim iznenađenjem koje se desilo na nepcu kad smo ih kušali sa kestenpireom, a sve ukljopljeno sa rižom s šafranom i ciklom.

Dimljeni svinjski kare sa pire krumpirom, kiselim zeljem i hrenom poslužio se uz Teran Barbarosa 2015.

Za kraj večere poslužen je Muškat B. Dolceanima 2016., ne presladak, uz 50 grama ostatka šećera koji zadovolji na prvu čašicu, a sljubljen je uz jelo ‘Skoro pa pita od jabuke’ sačinjena od prhkog tijesta, jabuke, oraha i plastične čokolade.

Klaudio je za kraj potočio svoje kreaciju od Malvazije ‘Sesto Senso’ koje priprema na način da sa 13 hektara čokota izabire najljepše grozdove te ga ‘čeka’ minimalno dvije godine. – Ovo je vino za mediritati i doživljavati – rekao je.

Zahvalio se Žarku što ga je prepoznao i omogućio da prezentira svoja vina na sjeveru Hrvatske i da se desi ova divna gastronomska večer koja je prolazila uz recitaciju najmlađe sudionice, doskočice, viceve, ples i veliki aplauz.

Tomaz koji živi svoja vina poručio je za kraj: – Svaka godina nosi svoje, bilo bi žalosno da svake godine kušamo ista vina, to više ne bi bila moja vina, već serijska.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije