Intervju sa Sandrom Nedeljko – glavnom kuharicom restorana Mamica Pušćine

Pripremili smo intervju sa Sandrom Nedeljko, šeficom kuhinje restorana Mamica u Pušćinama, a koja je gostovala u HRT-ovoj emisiji Slatka kuharica gdje je prestavila naš kraj i međimursku gibanicu. Intervju pročitajte u nastavku.

Gledali smo vas nedavno u TV emisiji Slatka kuharica Petre Jelinić. Pripremili ste naizgled fantastičnu Međimursku gibanicu; može li se to negdje probati?
– Naravno u mom restoranu Mamica u Pušćinama.

Međimurska gibanica je tradicionalno jelo Međimurja. Oslanjate li se u Mamici više na tradiciju ili nudite većinom neka moderna jela?
– Podjednako. Ali jela koja su tradicionalna radim po izvornim recepturama, ne podnosim kad netko pretepenu juhu ili tenfanje radi sa slatkim vrhnjem za kuhanje… Neka jela pretvorim u nešto novo, ali nikad gostu neću reći da je nešto tradicionalno, a ja sam recept okrenula naglavačke i upotrijebila namirnice za koje moja baka nije čula.

Vidjeli smo da je Petra napravila svoju verziju Međimurske gibanice. Zapravo, samo je koristila iste sastojke, a imala je modernistički pristup. Bi li takva izvedenica prošla u Mamici?
– To ćemo vidjeti, imati ćemo je u ponudi uskoro. Iskreno veselim se tome.

Da ne pričamo samo o Međimurskoj gibanici; kad ste počeli kuhati i koliko ste već u ulozi chefa?
– Stereotipni odgovor, od malena, a profesionalno od 2008. godine. Svo moje iskustvo vezano je za restoran Mamica.

Mogu li kuhari imati svoju omiljenu namirnicu?
– Ja nemam ni omiljeno jelo ni namirnicu. Imam ono što ne volim, a to nek ostane tajna.

Koje su prednosti i mane međimurske kuhinje i kako ih Vi u Mamici koristite?
– Mana je to da su to vrlo kalorična jela, uz to bazirana su na još uvijek vrlo nepopularnoj svinjskoj masti. Prednosti, to je blago našeg kraja, kao i svi ostali krajevi i mi imamo neka jela koja se jedu samo kod nas. Tako da gostu preporučam da proba autohtono.

Možemo li reći da je biti kuhar težak, ali iznimno kreativan posao?
– Naravno, biti dobar kuhar je teški fizički posao. Mnogi to tako ne vide, jer gledaju kulinarske emisije na Tv-u. Uz znanje i talent, taj posao moraš voljeti. Tu onda ima kreative. Imala sam prilike raditi s kuharima koji imaju talent, ali ne i ljubav. Nije to to.

Koja je bila najčudnija narudžba koju ste dobili u svom restoranu, a koja najteža za izvesti?
– Najčudnije mi je bilo kuhati za goste iz Tajlanda. Uz to da su za svaku sitnicu, doslovno i sol pitali da li je uključeno u cijenu, kombinacije koju su povezali su bile neobične. Gospođa je jela rezance s makom uz lungić u umaku od gljiva. Stavila sam samo maslac i mak na rezance, a onda je molila šečer ili med. Za doručak su jeli đem i med uz salame i omlete. A najteže mi je izvesti narudžbu kad gost krene kreirati “novo” jelo. Naravno da želim ugoditi gostu, ali…

Što je to sa čime najviše volite raditi – meso, povrće, tijesto ili neka kombinacija?
– Trenutno volim trgance, imala sam fazu knedli, tjestenina, rižota. Nisam pristalica velikog komada mesa, iako je i to dio posla.

Sve više se pojavljujete u medijima. Koliko to koristi poslu?
– Naravno da koristi. Trenutno su vremena kad imamo puno kulinarskih emisija, a vjerojatno ne postoje ni jedne novine bez gastro priloga, što je u biti dobro, jer se tako educira publika, to jest, gost. To ujedno znači i da ljudi već unaprijed žele informacije o vama, vašem znanju i restoranu u koji dolaze.

Da Vas gost pita za trenutno najbolji meni u restoranu, što bi ste preporučili?
– U ovom zimskom periodu pečeni buncek bez kože, koji se priprema dva do tri tjedna prije nego sjedne na tanjur, uz domaće kiselo zelje i restani krumpir.

U koje vrijeme se može doći u Mamicu i ima li Međimurske gibanice baš uvijek u ponudi?
– Mamica nedjeljom radi do 16.00 a ponedjeljkom od 16.00 sati. Sve ostale dane tokom cijelog dana. S tim da do 11.00 sati serviramo doručak, a s ručkom krećemo u 12.00 Gibanice bi trebalo biti svaki dan, ali je ponekad nema. Kad se proda. Preporučam gostima da ukoliko planiraju posjet baš radi gibanice, nek se najave. Nama za gibanicu treba maksimalno 2 sata.

VIDEO iz HRT-ove emisije Slatka kuharica o međimurskoj gibanici pogledajte klikom ovdje (ulogirate se putem FB profila).

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije