Ako ste za Božić na poklon dobili sokovnik, ekstraktor ili mikser, trenutak je da ih iskoristite za pripravljanje toplih napitaka i krepkih juha
Konzumiranje tople tekućine pridonosi očuvanju unutarnje energije organizma koja u zimskome razdoblju ima tendenciju opadanja te potiču cirkulaciju, podsjećaju francuski nutricionisti.
Topli napitak konzumiran tijekom zime za trbuh je poput kape za glavu ili čizama koje čuvaju noge od hladnoće. U sva tri slučaja čuva se unutarnja energija i sprečava gubitak topline.
U zimskome razdoblju svima nam nedostaje energije. Dakle, trenutak je da se pobrinemo za probavni sustav i bubrege, “elektranu” našeg organizma.
Idealno je ispijati tople, ali ne i kipuće napitke, malo prije i nakon obroka. Vaš probavni sustav bit će vam zahvalan na tome. Takva navika omogućuje organima abdomena da se pripreme za obrok, a ako napitak konzumiramo nakon jela, pomoći će im da ih apsorbiraju.
Istodobno topli napitci sprečavaju stvaranje vjetrova, napuhavanje i osjećaj težine u trbuhu.
Znanstvenici preporučuju izbjegavanje većih količina kave, koja ‘ubija’ apetit i iritira intestinalnu sluznicu, a čaj, osobito zeleni, može spriječiti apsorpciju željeza koju unosimo hranom.
Nasuprot tome, topli napitci od limuna, đumbira, ružmarina, komorača, anisa i cimeta zagrijavaju organizam, tonificiraju ga i pomažu probavi. S obzirom na raznolikost okusa, mogu zamijeniti gazirana pića i voćne sokove. Biljna mlijeka s vrlo malo šećera, poput onog od badema, soje i kokosa još su jedna dobra alternativa za pripremu ukusnih napitaka.
Da kelju, celeru, blitvi, ali i bistroj mesnoj juhi
U iskušenju ste da na kraju obroka pojedete sladoled ili neki hladni desert? Radije se odlučite za kompot sobne temperature ili lagani voćni kolač podgrijan u mikrovalnoj pećnici.
Ako ste se odlučili za jogurt ili sir, dodajte im malo cimeta ili kardamoma.
Usred zime odustanite od kure svježim sokovima za detoksikaciju organizma, koju su promovirale holivudske zvijezde poput Gwyneth Paltrow, Owena Wilsona i Blake Lively. Unatoč vitaminima i mineralima kojima su ti napitci bogati, takvi sokovi tijekom zime mogu poremetiti funkcioniranje probavnog sustava, osobito ako ne sadrže gotovo nimalo vlakana. Naime, nemaju svi dobar metabolizam koji uspijeva podnijeti takvu vrstu prehrane, potpuno lišene proteina i masnoća.
Dakle, znanstvenici kažu da kelju, celeru, blitvi, ali i povrtnim juhama. Zima je idealno vrijeme godine za korištenje svih vrsta povrća u prehrani. Osobito je nutritivno vrijedno i za želudac i za probavu korisno korjenasto povrće, poput mrkve, repe, paštrnjaka, rotkve, krumpira i batata.
Mnogi pogrešno vjeruju da zimi trebamo konzmirati manju količinu tekućine, što je netočno jer centralno grijanje i prekomjerno zagrijavanje prostorija u kojima boravimo često prekomjerno isušuju organizam pa je stoga jako važno posebnu pozornost posvetiti kvaliteti tekućine koju koristimo zimi, a to je juha.
Ako volite smoothieje od voća, konzumirajte ih bez leda.
Mahunarke i žitarice čine važan dio zimske prehrane i neophodan izvor bjelančevina. Žitarice treba dnevno izmjenjivati s malim naglaskom na češće korištenje heljde i zobi, žitarica koje najviše griju organizam.