osvježavajuće

Voćna žele torta: Ova će vas ljetna slastica podsjetiti na prošlost…

Kod ove je torte, kaže autorica recepta, izgled bitan, pa treba pripaziti na kontrast boja želea i voća.

Voćna žele torta osvježavajući je desert koji ćete
pripremiti bez velikog napora, a kad je servirate vjerojatno
nećete moći izbjeći prisjećanje na neke prošle dane.

Autorica recepta za
ovu Jello tortu, osnivačica
portala Momsdish Natalya
Drozhzhin
kaže da je prije 15-ak godina njena
sestra na svako obiteljsko okupljanje donosila ovakav žele, a
pojeo bi se prije bilo kakve druge slastice.

Smršaviti možete za nekoliko tjedana i do 30kg, jednostavna
metoda na dohvat ruke svima…

– Uvijek sam se pitala zašto je tako posebna ova torta, pa
to je samo žele i voće, a onda sam ga odlučila i sama
napraviti i ‘navukla’ se.

Kakvo sve voće može ići u Jello
tortu?

Kod ove je torte, kaže Drozhzhin, izgled bitan, pa je važno
paziti na kontrast boja želea i voća. Iako možete koristiti
gotovo svako voće, dobro je prije ga odabrati da se slaže sa
želeom (na primjer, ljubičasto grožđe i jagode izgledaju izvrsno
u želeu od manga). 

Evo nekoliko prijedloga:

Mango
Borovnice, jagode, maline…
Jabuke
Komadi lubenice i dinje
Grožđe
Mandarine i naranče

Koliko prije dodavanja želea treba pripremiti
voće?

Budući da prema receptu posudu treba napuniti voćem da
ono ne potone ili ne ostane gore, nasjeckajte voće
i složite ga u posudu, pa prelijte želeom i
ostavite da se stegne dva sata u hladnjaku. 

Kako izvaditi kolač iz kalupa?

Da biste tortu izvadili iz kalupa, u veliku posudu ulijte
vruću vodu i stavite kalup u nju. Pazite da metalno dno posude u
posudi s vodom stoji tako da voda ne ide skroz do vrha
želea. Čim se malo počne topiti sa svih strana, pokrijte kalup
pladnjem za posluživanje i preokrenite ga. Ako je potrebno,
nježno obrišite bočne stranice kolača kako biste uklonili višak
tekućine.

Sastojci

200 g malina
1 kg jagoda
1 mango
1 naranča
1 kg zelenog grožđa
400 g ljubičastog grožđa
400 g želatine u prahu

Upute

Pripremite voće za tortu. Očistite i narežite na jednake komade.
Napomena: želatina je najbolja s okusom manga ili ananasa i
u kombinaciji ta dva okusa.

U kalup za pečenje torte stavite prvo maline, zatim
jagode. Dodajte mango, naranču i zeleno grožđe, a
završite stavljanjem ljubičastog grožđa.

Otopite žele u vrućoj vodi, slijedeći upute na kutiji ili
vrećici. Ostavite da se smjesa dobro ohladi.

Polako ulijte smjesu po voću i protresite. Voće skroz
prekrijte želeom. Ostavite u hladnjaku dok se potpuno ne stegne,
otprilike dva sata. Kad tortu izvadite iz kalupa, vratite
ju u hladnjak sve dok ne počnete s posluživanjem.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije