JEDNOSTAVNA I BRZA PRIPREMA

Ako volite karamelu, ova će vas torta oduševiti, a lako ju je i napraviti!

Trebate na brzinu napraviti rođendansku tortu ili jednostavno obožavate karamelu, ovaj je recept jednostavan, a većinu potrebnih sastojaka vjerojatno već imate kod kuće.

Osim kao glavni sastojak, karamel možete koristiti i za
ukras (druga je opcija čokolada), a i tu za ovu tortu imate
nekoliko izbora; od toga da sami karamelizirate
šećer, do tvrdog kupovnog karamela koji se
za pripremu nadjeva otopi, preko gotovog karamel
umaka, namaza ili karameliziranog mlijeka (dulce de
leche) iz konzerve.

Evo što još trebate i kako se radi torta, korak po korak…

Sastojci za kore

225 grama omekšanog maslaca, plus maslac za premazati
kalupe
125 grama zlatnog šećera
100 grama svjetlosmeđeg šećera
1 žličica ekstrakta vanilije
4 velika jaja
225 grama glatkog brašna
2 žlice mlijeka
komadi čokolade ili karamele za ukrašavanje

Sastojci za glazuru

200 grama omekšanog slanog maslaca
400 grama šećera u prahu (zlatni šećer u prahu ako imate
jer dodaje zlatnu boju i okus karamele.
70 grama umaka ili namaza od karamele, plus 3 žlice za
posluživanje

KORAK 1

Zagrijte pećnicu na 180°C (160°C ako koristite plin).
Dva kalupa za torte promjera 20 cm premažite
maslacem i prekrijte im dno papirom za pečenje. 

KORAK 2

Pomiješajte maslac i oba šećera i nekoliko minuta ih
‘tucite’ električnom pjenjačom, dok smjesa ne postane
svjetlija i ‘pahuljasta’. Ubacite ekstrakt vanilije i
jedno po jedno jaje, s tim da nakon svakog dodate još i
žlicu brašna i umutite. Dodajte i preostalo brašno i mlijeko.
Podijelite smjesu na dva kalupa i pecite 25 do 30 minuta dok
ne dobijete zlatnu koru, a vilica izlazi čista kad se
zabode u sredinu. Koru još nekoliko minuta ostavite u
kalupima u pećnici, pa ju izvadite na rešetke da se potpuno
ohladi.

KORAK 3

Za glazuru, maslac i šećer ubacite u zdjelu i miksajte nekoliko
minuta dok smjesa ne postane svijetla i ‘prozračna’. Kratko
umutite karamel, dodajući 1 žlicu kipuće vode da se ‘opusti’, ako
je potrebno. Odložite sa stane dok se kore potpuno ne ohlade,
da se glazura ne otopi.

KORAK 4

Pola glazure namažite na koru i prekrijte s drugom korom, a drugu
polovicu namažite po vrhu i izravnajte nožem ili stražnjom
stranom žlice. Ostavite na hladnom mjestu do posluživanja. Netom
prije prelijte s tri žlice umaka od čokolade ili
karamele (kratko zagrijte u mikrovalnoj ako je kruto),
a malo poslužite sa strane da si svatko može dodati po želji,
savjetuje BBC
Food
. Uživajte!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije