Vijesti / Vino i hrana

zaljubljenici u vino

NA PREDSTAVLJANJU U ZAGREBU Vinski znalnci i kritičari kušali najbolja vina iz Varaždinske županije

NA PREDSTAVLJANJU U ZAGREBU Vinski znalnci i kritičari kušali najbolja vina iz Varaždinske županije
Varaždinska županija

Degustacija i prezentacija najboljeg od najboljeg iz Varaždinske županije održana je u petak, 21. veljače, u Pupitresu, kultnom Wine & Coffe baru Jelene Šimić Valentić.

Od ove će godine svi zaljubljenici u vino te cijela vinska javnost Međunarodnu izložbu mladih vina u Ludbregu prepoznavati kao manifestaciju pod nazivom 'Vincekovo'. Naime, dvadeset i osma izložba zaključena je velikom svečanošću 31. siječnja ove godine u Ludbregu.

- Mogli bismo reći kako nakon mnogih godina rutine i predvidivosti, ovogodišnjom organizacijom manifestacija 'Vincekovo' je iznenadila Ludbreg, Varaždinsku županiju, Hrvatsku i susjedstvo. Usvojeno je novo ime izložbe i postavljene sasvim nove grafičke konstante - kažu iz Varaždinske županije.

Ustaljenoj sudačkoj komisiji za ocjenjivanje mladih vina po prvi put pridružilii su se ugledni sommelieri i vrsni poznavatelji vina Zoltan Gyorffy iz Mađarske i Jože Rozman iz Slovenije, a iz Hrvatske im je pridružen Siniša Lasan - trostruki državni sommelier prvak i sudac na londonskom Decanteru.

- Pokazalo se kako je upravo angažman Siniše Lasana proizveo najsnažniju tektoniku u dugogodišnjoj ludbreškoj vinskoj bonaci. Potvrđuju to vibracije u dane ocjenjivanja, nevjerojatno posjećene vinske radionice u Varaždinu i Ludbregu, živa zainteresiranost određenih vinarija za nove načine pristupa vinu i tržištu, a najviše neočekivano medijsko zanimanje i praćenost - rekli su

Zbog ovog zadnjeg detalja odlučeno je da se jedna vinska radionica organizira upravo za vinske znalce, kritiku, medijsku i eno-gastro scenu Zagreba u samom centru metropole. Degustacija i prezentacija najboljeg od najboljeg iz Varaždinske županije održana je u petak, 21. veljače, u Pupitresu, kultnom Wine & Coffe baru Jelene Šimić Valentić u Frankopanskoj 1.

- U gradu na čijim se kvadratima u jednom danu održava desetak izrazito jakih i važnih događaja, podvig je okupiti najuglednije i najvažnije osobe sa zagrebačke eno-gastro scene. Lasan je u danima pripreme za radionicu obišao dvadesetak vinarija i za kušački panel odabrao desetak najzanimljivijih. Iako su za stolove u Pupitresu sjeli ljudi koji su dobro upućeni u vinsku industriju Hrvatske, mnogi su glasno potvrdili iznenađenje dobrim, ali i izvrsnim vinima sa sjevera od kojih za neka nikada nisu niti čuli - istaknuli su iz Varaždinske županije.

Predstavljeni su sauvignoni Lovrini Vinogradi i Kotolenko, graševine Šafran i Kopjar, rajnski rizlinzi Najman i Stručić, manzoni Makar i Šafran, muškati žuti Kežman i DeMar, natur graševina Stručić te pinoti crni Najman, Kopjar i Mežnarić. Uz sva predstavljena vina i izvrsno domaćinstvo Pupitresa, našlo se prostora i za nekoliko rečenica o vrhuncima Varaždinskog bučinog ulja.

Tako je ulje prigodno predstavio pročelnik Upravnog odjela  za poljoprivredu i ruralni razvoj Varaždinske županije dr.sc. Dragutin Vincek, a cijeli događaj pažljivo su popratili i u njemu angažirano sudjelovali Večernji list, Enozoik, Puni sepet, Eat&Out, Svijet u čaši, Vitomir Andrić, G.E.T. Report, Darko Lugarić, VINUM.IN te još desetak osoba koje će već sutrašnji dan iskoristiti za jake i korisne preporuke.

- Predstavljanjem varaždinske vinske priče nasred Zagreba, Siniša Lasan je i službeno zapečatio VINCEKOVO 2020. te odškrinuo vrata prema vinarijama koje zaslužuju našu radoznalost - poručili su za kraj.

Najgledaniji video

Najgledanija galerija

Izdvojeno


Reci što misliš!