važno je znati

Treba li zapravo ispirati meso prije kuhanja? Evo konačnog odgovora

Može li voda iz slavine ukloniti bakterije i viruse?

Mnogi ljudi se drže nekog nepisanog pravila, pa prije
kuhanja meso uvijek isperu pod mlazom vode, ali postavlja se
pitanje je li to uopće potreban korak?

Meso može sadržavati razne bakterije i viruse, a to je jedan
od glavnih razloga zašto ga ljudi ispiru. U nekim zemljama
čak koriste i kiseline poput limuna ili octa.

Razna istraživanja i laboratorijske provjere pokazala su da
pranje sirovog mesa običnom vodom iz slavine nije
učinkovito u uklanjanju bakterija i zapravo može nanijeti
više štete nego koristi jer se šire patogeni virusi na radnu
površinu, pa tako i na druge namirnice.

No ispiranje kiselinom poput limuna i bijelog octa može
smanjiti broj bakterija, pa bi bilo dobro da počnete s ovom
praksom, ako već niste, savjetuje Healthline.

Ipak, uz samo ispiranje važno je još nekoliko stvari – dobro
očistite radne površine, nemojte ostavljati druge namirnice u
blizini sudopera gdje ćete ispirati meso i obavezno ga
pecite na visokoj temperaturi do kraja. 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije