POLJOPRIVREDNICI Habijan (HDZ): ‘Treba čuvati mala obiteljska gospodarstva’

– Većina naših poljoprivrednika su obrtnici ili obiteljska poljoprivredna gospodarstva, mali poduzetnici koji u poslovanju jamče svom svojom imovinom i iznimno je bitno da im gradska uprava pomogne i bude alat – ističe Denis Čupić, kandidat za zamjenika gradonačelnika grada Varaždina, na konferenciji za novinare koja se održala danas kod nogometnog igrališta u Gojancu.

– U sve većem globalnom zagušenju industrija i industrijskih prerađevina, ljudi sve više postaju svjesni koliku važnost imaju naša mala obiteljska poljoprivredna gospodarstva i njihovi proizvodi. Želimo poticati pokretanja OPG-ova kao tradicijskih kultura na ovom području i pomoći postojećim gospodarstvima da i dalje odlično rade. Ovu nedjelju 21. svibnja Varaždinci imaju priliku sačuvati i razvijati OPG-ove, stoga ih sve pozivam na izbore i da nam daju svoj glas – ističe Damir Habijan, kandidat za gradonačelnika Grada Varaždina.

Poseban naglasak u Habijanovom gospodarskom programu stavljen je na poljoprivredu jer nema časnijeg gospodarstva od onoga koje kreće od naše zemlje i vrijednih domaćih ruku.

Upravo stoga su posjetili jedan gradski obrt gdje poznati poljoprivrednik uzgaja i prerađuje zelje na području Varaždina.

– Želimo jačati ulogu, razvoj i otvaranje poljoprivrednih gospodarstava te ćemo u tom smjeru pokrenuti Centar za kompetencije u poljoprivredi i distribuciji, upravo kako bi našim poljoprivrednicima pomogli u uspostavi proizvodnje, uvođenju certifikata neophodnih za izvoz i distribuciju, poticanje eko uzgoja, sufinanciranje certificiranja kao Global GAP i HAACP – istaknuli su.

– U distribuciji je potrebno podići kompetencije i sustav kako bi naš poljoprivrednik mogao što direktnije plasirati robu u trgovačke lance, a posebno u inozemstvo kako bi izbjegao posrednike i lanac provizija te za svoju robu naplatu dobivao direktno a ne ovisio o velikim otkupljivačima koji gospodare njihovim novcem. Ove mjere će pomoći i jačanju okolice Varaždina te na taj način stvarati jaču kupovnu moć koja će gravitirati gradu. Konkretna mjera koju smo pokrenuli je i privlačenje ulaganja Podravke u okvir njenog pogona Kalnik sa ciljem privlačenja preseljenja prerade rajčice iz Umaga za što već konkretno lobiramo i u minsitarstvu gospodarstva kao i u samoj Podravci, na ovaj način podići ćemo i uzgoj rajčice u ovom kraju što će biti impuls i pokretanja nove poljoprivredne proizvodnje i u gradu i u njegovoj okolici.

S nepravdom, ističu kandidati, lokalna politika prigradska naselja posljednjih dvanaest godina tretira kao prigradska iako je to samo naziv i ona su ravnopravan dio grada, a njihovi stanovnici itekako uplaćuju u gradski proračun i prirezom i komunalnom naknadom stoga je iznimno bitno pokrenuti izgradnju sve infrastrukture u tim dijelovima grada a ne da je fokus grada bio na bečke kocke u centru kao i cvjetne košarice i cvjetne skulpture u centru grada.

– Sramota je da kako smo se i sada upoznali kod lokalnog obrtnika u poljoprivredi da oni iako dio grada još nemaju kanalizaciju nego ovise o ‘septičkim jamama’ i odvozu fekalija koji im stvara i enorman trošak – ističe Denis Čupić kandidat za zamjenika gradonačelnika.

Marko Koritar, predsjednik Temeljnog ogranka Gojanec HDZ-a, uz obilazak je ukazao na probleme poput neasfaltiranih ulica, primjerice Tina Ujevića, zapuštena i nepokošena dječja igrališta. Također jedan od problema je i nedostatak sadržaja za mlade što bi se uređenjem prostorija Mjesnog odbora Gojanec uvelike moglo promijeniti jer bi mještani mogli te prostorije koristiti za određene aktivnosti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije