Maruševčani proslavili 118. rođendan književnika Gustava Krkleca

Maruševčani su proslavili još jedan, 118. rođendan svojeg omiljenog sumještana, književnika i pjesnika Gustava Krkleca.

Pred kućom u kojoj je živio mladi Krklec, a na kojoj je postavljena spomen-ploča povodom obilježavanja 100-tog rođendana, okupilo se mnoštvo poštovatelja dragog pisca.

Pozdravne riječi prigodom polaganja vijenca na ploču uputili su mr.sc. Blanka Glavica-Ječmenica u ime Udruge prijatelja dvorca Maruševca i mr.sc. Ernest Fišer u ime Ogranka Matice hrvatske Varaždin, a u ime Općine, načelnik Damir Šprem.

Svečani program je nastavljen u zgradi Općine nastupom vokalne skupine ‘Đurđice’ KUD-a Klaruš Maruševec.

Učenici Osnovne škole Maruševec pod vodstvom profesorica Ljerke Brezovec i Sandre Šincek recitirali su omiljenog pjesnika; petaši Telegrafske basne i Terezu iz Brezja, a osmaši nezaobilaznu Srebrnu cestu.

Predstavljena je izložba likovnih radova učenika nižih razreda Osnovne škole Maruševec i područnih škola Druškovec i Jurketinec-Greda njih 70-tak.

Posebno uspješni mali autori primili su na poklon knjige, koje im je u ime Matice hrvatske uručio mr.sc. Ernest Fišer.

U još jednom glazbenom predahu, prisutne je nastupom oduševio mladi violinist Fran Bobić.

Dr.sc. Đurđica Garvanović Porobija, ravnateljica Srednje škole s pravom javnosti u Maruševcu održala je izlaganje o pjesniku Gustavu Krklecu pod naslovom Tajna najčitanije pjesme Gustava Krkleca.

Naravno, radi se o pjesmi Srebrna cesta, koju je dr.sc. Garvanović Porobija pomno analizirala, dubinski i sveobuhvatno, te je približila slušateljima na jedinstveni način, u kojem se prepoznaju snaga, ohrabrivanje i nadasve ljubav, koja prožima i nosi tu pjesmu.

Time je djelo Gustava Krkleca osvijetljeno još jednim novim svjetlom te ostaje i dalje nepresušan izvor za istraživanja i užitak čitatelja.

Ove godine se navršava 40 godina od pjesnikove smrti, pa će i to biti još jedna prilika da se podsjetimo na njega.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije