Predavanje o Šokcima na ovotjednoj Srijedi u muzeju

Kada se govori o Šokcima, povijesno se misli na hrvatske stanovnike katoličke vjeroispovijesti koji nastanjuju Šokadiju, i to onaj dio koji se proteže od Slavonskog Broda i Đakova do Županje, Vinkovaca, Osijeka, Valpova i Našica, zatim izvan prostora Slavonije u bosanskoj Posavini, Baranji i Bačkoj i dijelu Srijema te u okolici Pečuha u Mađarskoj.

O šokačkoj kulturnoj baštini, njezinim tradicijskim ali i suvremenim, urbanim zasadama bit će riječi na Srijedi u Muzeju, koja je na rasporedu 8. lipnja, počinje u 19 sati u palači Herzer.

Suorganizator programa je Šokačka grana iz Osijeka, udruga koja je svoj prvi projekt realizirala 2006. godine održavanjem međunarodnog okruglog stola pod nazivom Urbani Šokci, osmišljen kao kulturološki i književni udio Šokaca u širem hrvatskom kontekstu.

U sklopu muzejske srijede o glavnim značajkama šokačke tradicijske kulture govorit će mr. sc. Vera Erl, počasna predsjednica udruge Šokačka grana i voditeljica projekta Urbani Šokci, dok će dosadašnji rad Udruge i šokaštvo uopće predstaviti aktualni predsjednik dr. sc. Marko Josipović.

Uz to će biti predstavljena i knjiga Vera Erl – prostor i žena autorice prof. dr. sc. Helene Sablić Tomić te deseti broj Zbornika Urbani Šokci: Kulturni znak Cvelferije – Šokačko bunjevačko pamćenje vode.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije