‘Cvjetna rapsodija’ bračnog para Hajdarović u Centru za mlade Grada Varaždina

Još jednom otvaramo prostor kako bismo istaknuli njegov potencijal za izlaganje različitih umjetničkih radova mladih i neafirmiranih umjetnika/ca. Nakon izložbe fotografija naše volonterke i prijateljice Martine Mežnarić, odlučili smo ugostiti i bračni par Hajdarović, na prijedlog gospođe nakon njezina sudjelovanja na jednoj od naših kreativnih radionica. S obzirom na mnoštvo radova koje su godinama stvarali i zajedno izlagali ona i suprug te nakon razmišljanja o odgovarajućim motivima za naš prostor, odlučili smo postšpancirsku monotoniju razbiti cvjetnim motivima u našem dragom VAKUUM-u.

U pokušaju da mlađe generacije potaknemo na likovno i umjetničko izražavanje uopće, a ujedno i istaknemo potencijal prostora s kojim raspolažemo u tu svrhu, u četvrtak, 10. rujna, s početkom u 18 sati, otvaramo izložbu likovnih radova spomenutog bračnog para pod nazivom ‘Cvjetna rapsodija’.

O umjetnosti Hajdarovića

Živi, pulsirajući organizam likovne umjetnosti danas se ogleda razgrananošću različitih stilova i tehnika, sukladno osobnim vokacijama pojedinog umjetnika.

Tako se manifestira kroz individualizam, najčešće originalnim jezikom umjetnosti ili se pojavljuje u obliku prepoznatljive osobne predstave.

U takvom obliku postoji i slikarstvo Božene i Dragutina Hajdarović.

Više je načina na koje se, kako sami kažu, može govoriti o njihovim slikama, a ti su, između ostalih: zagovorništvo romantičnog i lirskog slikarstva kojime promatraču utiskuju pozitivne osjećaje; odraz sjetnosti i nostalgije koje prožimaju intimne doživljaje umjetnika/ce; okrenutost ‘malim’ ljudima, kojima, jednostavnošću pružaju prijemčiva vizualna zadovoljstva; platforma za oživljavanje sjećanja; način da bez ambicija za radikalizacijom likovne problematike u kojem se, bez obzira na povremene “izlete” u modernizam, uvijek vraćaju i ostaju vjerni klasičnom štafelajnom slikarstvu.

Posmatrajući djela Božene Hajdarović osjećamo svježinu i toplinu ugođaja. Ona otkriva vrijednost boje i kompozicije izražavajući pritom preglednost i likovnost igre koja se događa, prilikom čega inzistira i na poetičnosti atmosfere realističnoga pejzaža. U tom smislu izložene slike predstavljaju tek mali dio iz šireg opusa i naznačuju afinitete ove slikarice koji idu mnogo šire i u mnoga tematska područja.

Slike Dragutina sadrže patinu prošlosti gdje zvučnim koloritima, odmjerenim nanosom i preciznim gestama oblikuje materiju tako da to postaju i ostaju žive slike, priori oživljavanja prošlosti.

Taj raspričani kolorit ne jenjava ni u ostalim serijama autora.

I kada inspiraciju pronalazi u ostvarenjima velikih majstora on je potpuno svoj sa stiliziranim likovima, idealiziranim odnosom duhovnog i nebeskog, osjetljivošću duše bliskog pučkoj pobožnosti.

Njegovi radovi odišu kontinuitetom i kojem je talent stalni impuls a tumačenje ljepote prirode i duševnog mira.

O umjetnicima

Božena Hajdarović, dipl ing. rođena je u Sračincu, završila Gimnaziju u Varaždinu, a školovanje nastavila na VTTŠ i Tehnološkom fakultetu u Zagrebu.

Desetak godina radila je u gospodarstvu te se nakon toga zaposlila u Tekstilnoj školi u Varaždinu i kasnije u čakovečkoj Gospodarskoj školi po njezinom osnutku.

U struci je promovirana u zvanje profesora savjetnika.

Živi i svoje likovne radove stvara u Nedelišću.

Njezina kreativnost je osim u likovno stvaralašto odvodi i u druge vidove umjetnosti te se bavi kačkanjem, pletenjem ukrasnih i odjevnih premeta, tkanjem, filcanjem, oslikavanjem crne pisanice i sl.

Slikarstvom se počela baviti zahvaljujući suprugu koji je i sam slikar.

Članica je Likovnog udruženja Čakovec (LUČ) te je sudionica više likovnih stvaraonica.

Izražava se u ulju, akrilu i akvarelu.

Dragutin Hajdarović, dipl. ing, rođen je u Gardinovcu.

Po završetku Srednje tehničke škole u Zagrebu i stjecanja diplome na VTT&Š u Varaždinu zaposlio se u struci ite uz rad dodatno diplomirao na Tekstilno tehnološkom fakultetu u Zagrebu.

Trenutno je u mirovini, a sa suprugom živi i stvara u Nedelišću.

Životni put ga je vodio širom Europe, gdje je zadržao stalni kontaktu s likovnom umjetnošću.

Slikarstvom se intenzivnije bavi posljednjih desetak godina te nastoji brzim potezima zabilježiti trenutak.

Nemirni duh mu ne dopušta detaljizaciju crteža, već grubim i brzim potezima registrira svoj unutarnji doživljaj događaja ili stanja oko sebe.

Kako sami kažu Božena i Dragutin, oboje nadahnuti kreativnom slobodom koja proizlazi iz igre pokreta, alata i boja na različlitim podlogama, zajedno sudjeluju na mnogim humanitarnim kolonijama i raznim likovnim druženjima te su dosad izlagali na pedesetak skupnih i dvadesetak samostalnih izložbi.

Najdraže teme su im cvijeće, voda, pejzaži i sakralni motivi.

Tehnike slikanja koje koriste su uglavnom akvarel, ulje na platnu i staklu te akril.

Pozivamo vas da podržite bračni par Hajdarović, VAKUUM ekipu u organizaciji i kreiranju programa te korištenju prostora za buduće umjetničke izložbe.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije