Varaždinski folklorni ansambl oduševio puno gledalište HNK Varaždin

>> Varaždinski folklorni ansabml oduševio puno gledalište HNK Varaždin
>> Varaždinski folklorni ansabml oduševio puno gledalište HNK Varaždin

Varaždinski folklorni ansambl ove je subote, 18. travnja, u Hrvatskom narodnom kazalištu održao tradicionalni cjelovečernji godišnji koncert u Varaždinu.

Okosnicu ovogodišnjeg programa, kao i inače u radu VFA, činili su plesni običaji i narodne pjesme krajeva sjeverozapadne Hrvatske, Međimurja, Podravine i Hrvatskog Zagorja.

Ansambl je raznolikost svog repertoara pokazao izvevši koreografije pjesama i plesova iz drugih etnografskih zona Hrvatske – panonske (Baranja), dinarske (Ražanac) i jadranske zone (Korčula), kao i folklor Hrvata izvan domovine, u koreografiji plesova južnog Gradišća “Oj nadaljski zdenci” mlade etnologinje Jelen Tisaj.

Spomenuta je koreografija prošle godine osvojila prestižno 2. mjesto na Festivalu folklorne koreografije, a njome su folkloraši otvorili koncert.

VFA je za koncert uvježbao osam koreografija, od čega su dvije bile premijere – koreografija pjesama i plesova Donje Voće “Zrasla nam je hruškica” te “Druge”, žensko kolo iz Ražanca.

Ovim premijerama VFA nastavlja neprestano nadopunjavati svoj repertoar novim koreografijama te dalje istraživati i scenski uprizorivati folklornu građu, kako svoga kraja, tako i drugih krajeva Hrvatske.

Autor je obje koreografije osnivač i umjetnički voditelj ansambla Pjerino Hrvaćanin. U pripremi programa koncerta pomogao mu je Matija Auker, voditelj tamburaške sekcije i škole sviranja tamburaških instrumenata.

Na koncertu su nastupile sve sekcije ansambla – trenutna plesna postava, veterani, tamburaški sastav u zasebnoj instrumentalnoj točki te mali folkloraši iz Dječjeg folklornog društva “Sončece”, koje djeluje kao pomladak VF.

Oni su izveli koreografiju “Ja posijah repu”, a osim u HNK-u, ove su godine već nastupili u slovenskom Kranju, na međunarodnom festivalu dječjeg folklora “Ringaraja”.

Njihovi će stariji kolege iz VFA ovo ljeto sudjelovati na desetodnevnom festivalu folklora Büyükçekmece u predgrađu Istanbula. Riječ je o jednom od najvećih i najjačih festivala folklora u Europi, na kojem sudjeluje preko 20 grupa svake godine. Ovo je veliko priznanje za rad Varaždinskog folklornog ansambla, a ujedno i prilika za promociju grada Varaždina kao hrvatske kulturne metropole.

Za kraj valja napomenuti kako je gledalište HNK-a bilo ispunjeno do posljednjeg mjesta, a oduševljena je publika folkloraše gromoglasnim pljeskom pozivala na nekoliko biseva, na kojima su izveli gradišćansku pjesmu “Kad sam ja ‘z brižića” i folklorni hit “Moja diridika”.

Na ovogodišnjem i prošlogodišnjem koncertu, kada su proslavili 15. obljetnicu rada, VFA je ukupno izveo čak 15 različitih koreografija, što je brojka kojom se ne može pohvaliti ni jedno drugo folklorno društvo u regiji.

Dodamo li tome kontinuirani inozemni uspjeh te promociju Varaždina i hrvatske kulturne baštine u 19 europskih zemalja u proteklih 16 godina, Varaždinski je folklorni ansambl jedna od najuspješnijih hrvatskih amaterskih folklornih skupina.

No, zbog toga se neće umisliti, a uvijek će rado primiti nove članove u ansambl, tamburaški sastav ili školu folklora, o čemu više informacija možete saznati na web stranicama ansambla – www.vfa.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije