Vijesti / Kultura

najava

Predstavljanje knjige 'Varaždin u vrijeme NDH' u srijedu u palači Sermage

Predstavljanje knjige 'Varaždin u vrijeme NDH' u srijedu u palači Sermage
Varaždinski.hr

Program počinje u 19 sati, a ulaz je besplatan.

U sklopu Srijede u Muzeju 1. srpnja u palači Sermage Gradskog muzeja Varaždin predstavlja se knjiga Varaždin u vrijeme Nezavisne Države Hrvatske (1941. – 1945.) autora dr. sc. Vladimira Huzjana.

Grad Varaždin je u vrijeme Drugoga svjetskog rata bio sjedište Velike župe Zagorje i u njemu je vlast Nezavisne Države Hrvatske nesmetano provodila svoje zakone do 8. svibnja 1945. godine. Unatoč tomu, povjesničarima nije bio zanimljiv te je do danas za to razdoblje ostao historiografski gotovo neistražen. Izdvaja se tek nekoliko radova o povijesti i tragičnom stradanju židovske zajednice.

No stradali su i građani hrvatske, srpske i romske nacionalnosti, kao i više desetaka osoba u avionskim bombardiranjima krajem rata. Drugi svjetski rat prouzročio je mnoge događaje u Varaždinu koji nisu bili istraženi, a razlog je mogla biti opterećenost historiografije ideologijom do sloma komunizma, koja je naglasak stavljala na politički prihvatljive teme.

Zbog toga je varaždinska povijest 20. stoljeća ostala neujednačeno istražena. Ova knjiga prikazuje temeljne činjenice iz primarnih povijesnih izvora pohranjenih u arhivima i muzejima, što je preduvjet za daljnje historiografsko istraživanje Varaždina tijekom Drugoga svjetskog rata. 

Monografiju će predstaviti recenzenti akademik Dragutin Feletar, dr. sc. Ivan ObadićSpomenka Težak, prof., te autor dr. sc. Vladimir Huzjan. Suorganizatori predstavljanja su nakladnik izdanja Zavod za znanstveni rad HAZU u Varaždinu i Društvo povjesničara grada Varaždina i Varaždinske županije.

Program počinje u 19 sati, a ulaz je besplatan.

Najgledaniji video

Najgledanija galerija

Izdvojeno


Reci što misliš!