Vijesti / Kultura

Gradska knjižnica i čitaonica

FOTOGALERIJA U Gradskoj knjižnici održano predstavljanje knjige o keltskim mitovima

FOTOGALERIJA U Gradskoj knjižnici održano predstavljanje knjige o keltskim mitovima
Varaždinski.hr

S obzirom na interes Varaždinki i Varaždinaca, knjiga će u knjižnici dosta često biti 'vani'.

U četvrtak je u Gradskoj knjižnici i čitaonici 'Metel Ožegović' održano predstavljanje knjige 'Keltski mitovi i pripovijetke'. 

Predstavljanje knjige 'Keltski mitovi i pripovijetke' Keltski mitovi

O knjizi su govorili urednik Kristijan Petrović, prevoditelj Nebojša Buđanovac i izdavač Josip Stanek. Lekturu je radila Diana Greblički - Miculinić, dok su grafičku pripremu odradili Snježana Sremić i Zoran Stanek

- Nadam se da će biti veliko zanimanje kod čitatelja. Ideja je došla od Kristijana Petrovića. Našao je knjigu na internetu i vidio sam o čemu se tu radi. Zainteresirali smo se oko toga, iako je knjiga imala 200 kartica, odnosno preko 700 stranica. Kontaktirali smo Nebojšu koji je bio oduševljen s idejom jer ga ta tematika zanima. Nakon nekoliko mjeseci ustrajnog rada ove ekipe, došli smo do konačnog rezultata. Knjiga je napravljena jako dobro tekstualno, ali i tehnički. Kada primite 'Keltske mitove i pripovijetke, ne ispuštate ju iz ruku - kazao je Stanek. 

Urednik Petrović naglasio je zašto su ediciju o mitologijama započeli s Keltima. 

- Za Kelte smo se odlučili jer nam se činilo najprivlačnijom, najčarobnijom, najbajkovitijom i možda najlakšom za početak edicije. Sklona je i nama jer ima sličnosti sa slavenskom mitologijom. Cijeli ti njihovi obredi su okrenuti prema prirodi. Međutim, u ovim pričama malo toga ćete pronaći pitomog. Devedeset posto tih priča nema sretan završetak. Radimo i dalje, Grci su sljedeći te nordijska mitologija za negdje godinu dana - otkrio je Kristijan Petrović. 

‘Keltski mitovi i pripovijetke’ fascinantna je te iznimno bogata knjiga na čijim stranicama možete pronaći priče o epskim junacima, divovima, patuljcima, vilinskim stvorenjima, duhovima ali i legende o irskim invazijama, priče iz tzv. Ulsterskog i Fenijanskog ciklusa te pripovijetke o kralju Arthuru iz ciklusa Mabinogion.

S obzirom na interes Varaždinki i Varaždinaca, knjiga će u knjižnici dosta često biti 'vani'. U fotogaleriji pogledajte tko je sve došao na predstavljanje. 

Najnovije

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.