USKORO PREMIJERA Prošlih pet godina: Prvi suvremeni mjuzikl u varaždinskom HNK!

Mjuzikl ‘Prošlih pet godina’ suvremenog američkog autora Jasona Roberta Browna bit će uskoro premijerno izveden na varaždinskim kazališnim daskama. Premijera je najavljena za petak, 9. veljače, a tijekom sljedećih pet dana svake večeri Varaždinci će moći uživati u pet repriza.

Riječ je o mjuziklu koji je prvi puta izveden u Chicagu, a ubrzo postavljen i na Off-Broadwayu i West Endu, podsjećaju iz varaždinskog HNK. Mjuzikl je, dodaje se, dobitk nagrade za najbolju glazbu i tekst mjuzikla pod nazivom ‘Drama Desk’. Igra se po cijelom svijetu (SAD, Njemačka, Velika Britanija, Španjolska, Švedska, Danska, Norveška, Finska, Irska, Poljska), a 2014. godine mjuzikl je doživio i filmsku premijeru.

Dramsku radnju mjuzikla nose svega dva lica, to su Cathy i Jamie. Kako je pojasnila redateljica Lea Anastazija Fleger, songovi prate priču o pet godina njihova života, njihove veze od samog početka i prvog izlaska do kraja braka.

– Njih dvoje istovremeno pričaju svoju ljubavnu priču, s time da Jamijeva priča ide od upoznavanja do raspada braka, a Cathy svoju priču priča od kraja prema početku. Njihove priče vremenski se poklope na sredini, na činu vjenčanja – iznijela je redateljica osnovu dramske radnje.

Dodala je da mjuzikl izrazito dramski određen, nema u njemu plesa i onoga što je često sastavni dio mjuzikla, već je priča ispričana kroz songove.

– Vrlo je zahtjevno raditi mjuzikl jer je glazba gospodarica, sve je podređeno glazbi, glazba diktira radnju – iznosi razlike redateljica, koju varaždinska publika poznaje po iznimno uspjeloj predstavi ‘Bog masakra’.

Dvoje glumaca-pjevača imaju iznimno zahtjevne uloge budući da su cijelo vrijeme na sceni. Ulogu Cathy nosi Hana Hegedušić.

S druge strane, u ulozi Jamieja izmjenjuju se Igor Barberić i Ivan Čuić. Studijsku ulogu ima Irma Dragičević.

Kako su glumci naglasili, probe su počele s dirigentom Stjepanom Vugerom, a nakon toga ekipa počinje s probama u Varaždinu pod palicom Lee Anastazije Fleger.

Redateljica vjeruje da bi ovakva forma mjuzikla mogla zaintrigirati širu publiku, možda i onu koja dosad nije bila ljubitelj tog žanra. U mjuziklu se izmjenjuju razni glazbeni žanrovi; pop, rock, jazz, latino, klezmer, klasična glazba…

– Songovi su pjevni i svi će ih pjevušiti na izlasku iz kazališta – stoji u opisu predstave.

Glazbeni producent je Vid Kralj Novak, a glazbenici Viktor Čižić (klavir), Martina Filipan (violina), Katarina Evetović (violončelo), Matej Ilčić (violončeno), Hrvoje Šenjug (gitara) i Aleksandar Vešić (bas gitara).

Scenografiju potpisuju Tanja Lacko i Ana Sarić, kostimografkinja je Petra Pavičić, za svjetlo je zadužena Vesna Kolarec. Inspicijent je Vedran Dervenkar.

Mala ekipa za veliki kazališni događaj čeka vas u petak, 9. veljače, u 19.30 sati na Velikoj sceni HNK u Varaždinu. Reprize su na rasporedu 10., 11., 12., 13. i 14. veljače.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije