TRAGOVI U SLICI Yaya stvara, ruši, dodaje i oduzima bježeći od konvencije

Nakon 16 godina, umjetnica Jadranka Ivaniš Yaya ponovno je u Varaždinu održala izložbu. Njezinu izložbu Utisak Otisak Varaždinci su imali prilike vidjeti 2001. godine u HDL-u.

Ovog se puta predstavila u Galerijskom centru, a naziv njezine izložbe je Tragovi u slici.

Jadranka Ivaniš Yaya pohađala je Osnovnu školu Jabukovac i završila cello u Osnovnoj muzičkoj školi Blagoje Bersa, dok je slikarsko obrazovanje stekla u Školi za primijenjenu umjetnost i dizajn u Zagrebu.

Završila je Likovnu akademiju u Zagrebu i diplomirala kod prof. Zlatka Kesera.

– Uvijek sam nekako na dva kolosjeka – glazba i likovna umjetnost. S obzirom da umjetnost nije posao od 9 do 5, uvijek kad ti ostane vremena možeš se ‘bacit’ na ono drugo – rekla je Yaya.

Jelena Mayer, povjesničarka umjetnosti njezino je umjetničko stvaralaštvo opisala kao nekonvencionalno.

– Ne obazire se na ništa drugo osim na to da ostane dosljedna svojoj intuiciji, ne štedeći pritom ni sebe, niti sliku. Njezin odnos prema vlastitom djelu često je u sukobu stvaralačkog i rušilačkog. Uništavanjem, dodavanjem, slikanjem i preslikavanjem ona zapravo preispituje.

Autorica reciklira, najčešće koristi kolaž, a baza je akril. Tu je još i geotekstil koji se koristi u građevinarstvu. Mogu se primijetiti i tragovi stripa te borba između figurativnih i apstraktnih elemenata. Iz svakog se rada može iščitati određena fabula.

Spontani čin je ono što čini okosnicu autoričinog djela, kako opisuje Jelena, a u njezinom radu prepoznatljiva je žestina izraza u kojem je direktna, neposredna i puna energetskog naboja.

Yaya kaže da je na nju utjecao i profesor Keser kod kojeg je diplomirala na način da ju je ‘protresao’ i naveo na razmišljanje.

– Shvatiš kako lako i lijepo možeš pobjeći od konvencije i pronaći svoj umjetnički put.

U fotogaleriji pogledajte kako je bilo na otvorenju izložbe, koja će biti otvorena do 12. travnja.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije