Ružica Juras: ‘Zbirka Kaplja kiše posvećena je mome suprugu i našim životima’

Do zadnjeg mjesta ispunjena čitaonica varaždinske Gradske knjižnice potvrda je prepoznatljivosti umjetničkog rada pjesnikinje Ružice Juras, koja je upravo na tom mjestu odlučila proslaviti svoj 90. rođendan i to, kako pjesnicima i priliči, uz čitanje odabranih pjesama iz nadopunjenog izdanja njezine zbirke poezije ‘Kaplja kiše’.

– Puno mi to znači, 80. sam rođendan proslavila u našoj Glazbenoj školi uz izdanje knjige haiku pjesama. Evo, 90. rođendan slavim uz četvrto nadopunjeno izdanje zbrike pjesama ‘Kaplja kiše’ – započela je Ružica Juras koju mnogi zovu nadimkom Varaždinka.

– Zbirka je posvećena mome suprugu, s kojim sam u braku bila 57 godina, i našim životima. Mnogi me pitaju zašto kaplja kiše, što to znači? Za mene puno! Naime, kap kiše padne i osuši se, dok se kaplja kiše zalijepi i putuje dalje i nikad ne umire. To je voda koja živi vječno – rekla je i istaknula kako se poezijom bavi od malih nogu.

– Pisala sam najprije u vrtiću, zatim u školi, a nakon udaje i osnivanja obitelji nisam imala toliko vremena. Ipak, pjesma je u meni uvijek živjela, njih sedam sam čak dala uglazbiti. Kad pišem, većini pjesama dajem glazbu, melodija samo raste!

U pisanju je, kaže, najviše inspirira život.

– Život moje sredine, obitelji, prijatelja, ali i sve što se događa u našoj domovini moja je inspiracija. Želje su mi da sve bude dobro, lijepo i da smo si svi jako dobri.

Na pitanje planira li možda izdati još koju zbirku, odgovara: – Sa 90 godina pitate me što dalje? Mislim da sam sve napravila što sam mogla. Imam dva sina, dva unuka, praunuke i svi smo si jako dobri, prekrasna smo cjelina, do toga najviše držim! – otkrila je s osmijehom na licu i dodala važnu životnu poruku:

– Ako vas netko povrijedi ne skačite odmah ‘na prvu loptu’. Stanite, razmislite malo, a koji put i prespavajte jer ćete drugi dan drugačije gledati na život. Uvijek nastojte komunicirati da svaki dođe na pola puta!

Rođendan je obilježen prigodno glazbno-poetskim programom u kojem su sudjelovali članovi Varaždinskog književnog društva: Zlata Bogović, Tugomir Orak, Ernest Fišer i Tomislav Ribić.

– Ovo nije samo promocija njezine zbirke, to je na neki način proslava jedno vrlo plemenitog i ispunjenog stvaralačkog života. Ružica Juras je varaždinska pjesnikinja, a mnogo je toga učinila za književni život ove sredine, ne samo pjesmama već i humanitarnim radom – istaknuo je Ernest Fišer.

Uz dobre vibracije i želje te mnogo emocija Ružica Juras proslavila je punih 90 godina života, a svojim je stvaralačkim radom zadužila kulturnu scenu grada, ali i okolice.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije