Dodijeljene nagrade Klopotec: ‘Stvarnost nam daje ‘štofa’ za satiričku formu’

Čak 115 radova iz cijele Hrvatske, ali i drugih zemalja pristiglo je na 1. književni natječaj Varaždinskih vijesti za kratke priče, pjesme i karikature humorističkoga i satiričkoga žanra – Klopotec, a troje najboljih nagrađeno je danas, 17. siječnja, uz prigodno druženje u varaždinskom Old City Pubu.

Prva nagrada pripala je Josipu Kovačeviću iz Sesveta za karikaturu ‘Krunica’, druga nagrada pripala je Aneti Dropulji iz grada Calwa u Njemačkoj za pjesmu ‘Hipsteru moj’, a treća nagrada pripala je Zdenki Maltar iz Novog Marofa za priču ‘Malo vekši šrajf’.

Naime, Klopotec je šaljivi prilog Varaždinskih vijesti, čiji je prvi broj objavljen 24. studenoga 1955. godine, kao dodatak Varaždinskih vijesti, a 1961. godine u listu počinje izlaziti stalna rubrika karikature – Klopotec.

Devedesetih godina izlazi satirična kolumna Klopotec na varaždinskome kajkavskom govoru, u čijem su se pisanju izmjenjivali brojni novinari, književnici i drugi suradnici služeći se pošalicom i porugom, što je naročito ljutilo mnoge koji su vjerovali da su ‘nedodirljivi’ i koji su se i u tako zakukuljenim rečenicama redovito pronalazili.

– Riječ je o staroj formi koja je zadnjih godina gotovo izumrla, a sadašnjost nam je prepuna satire. Na novinarskoj sceni javlja se monotonija, tako da smo to ovim natječajem htjeli ‘razbiti’. Natječaj je dobio ime po rubrici koja je godinama bila prisutna u Varaždinskim vijestima. Odaziv je bio dobar, a radovi su pristigli ne samo iz Hrvatske, već i iz inozemstva, što nas posebno veseli – istaknuo je Ivica Kruhoberec, glavni urednik Varaždinskih vijesti i jedan od idejnih začetnika natječaja.

– Stvarnost nam itekako daje ‘štofa’ za satiričko-humorističku formu koja je, ponavljam, pomalo zaboravljena. Nadam se da će odaziv na natječaj biti još i bolje iduće godine, iako smo zadovoljni i ovogodišnjim.

U konkurenciji je bilo ukupno 99 radova, a pobjednici su proglašeni 10. siječnja na Svjetski dan smijeha. O njima je odlučivao žiri u sastavu Mirela Fuš, urednica časopisa Književnost uživo, Iva Tkalec, književnica i novinar Nikola Leskovar, novinar.

– Bilo je svakavih radova, zanimljivih uvida u sadašnjost. Pritom je bilo važno da se poštuje forma, ali i da bude smislena i kvalitetna cjelina s poantom. Nadam se da će i iduće godine biti takav interes, čak i veći jer ima potencijala – kazala je Iva Tkalec i dodala kako su radovi dotaknuli mnogo tema – od politike do vjere.

Prvu je nagradu, vrijednu 1500 kuna, odnio Josip Kovačević za karikaturu ‘Krunica’.

– Izražavam se bez puno riječi, karikaturom kažem sve, a time se bavim 25 godina. Dosad sam objavljivao u Slobodnoj Dalmaciji, Feralu, osvajao neke nagrade, a bavim se svim temama. Ova karikatura prikazuje krunicu na kojoj nije križ, već znak Mercedesa, a nagradom sam, naravno, zadovoljan – kazao je.

Novomarofčanka Zdenka Maltar osvojila je treću nagradu za kratku priču ‘Malo vekši šrajf’.

– Priča je fikcija, a inputi dolaze izvana jer svi znamo o kakvim je ‘šrajfima’ riječ. Priču treba pročitati, a ako se u njoj nađu neki članovi upravnih i nadzornih odbora prepoznaju, to nije do autorice. Inače pišem poeziju, a kad se odmaram od toga, pišem kratku priču. Nagradom sam zadovoljna – rekla je kroz smijeh.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije