Božićni gala koncert Márte Sebestyén ove nedjelje u varaždinskom HNK

U nedjelju, 18. prosinca, u Velikoj koncertnoj dvorani HNK u Varaždinu, s početkom u 19 sati, Koncertni ured Varaždin i Mađarski institut u Zagrebu organiziraju Božićni gala koncert Márte Sebestyén.

Márta Sebestyén nastupati će sa svojim orkestrom: Judit Andrejszki (pjevačica, čembalo, orgulje), Zoltán Szabó (gajde, frula), Béla Szerényi (orguljice/ručne orgulje), Ml. Béla Szerényi (orguljice/ručne orgulje), Domonkos Szerényi (orguljice/ručne orgulje) i Midhat Mutapčić na udaraljkama.

Márta Sebestyén je najpoznatija pjevačica mađarske tradicionalne glazbe koja svira frulu i bubanj uz pratnju orkestra s neobičnim, starim i rijetkim instrumentima. U pop kulturi je poznata na svjetskoj razini, a značajna je i zbog dva nastupa: u hitu Marta’s Song francuske grupe Deep Forest i pjesmi Szerelem iz početne scene britansko-američkog filma Engleski pacijent. 2001. godine imenovana je jednim od 52 UNESCO-va Umjetnika za mir.

Od ranih 80-ih Sebestyén nastupa s najpoznatijim mađarskim folk ansamblom, Muzsikás. Poznata je po adaptacijama folk pjesama Somogy i Erdély, a neke od njih se pojavljuju i na albumu Boheme grupe Deep forest, dobitnika nagrade Grammy za najbolji svjetski glazbeni album 1996. Tri pjesme koje je Sebestyén izvela s grupom Muzsikás pojavljuju se u japanskom animiranom filmu Only yesterday, a otpjevala je i pjesmu Rivers’ za album različitih umjetnika Big Blue Ball iz 2008.

Ulaz na koncert je slobodan.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije