‘Šuma’ Dine Zebec: Recikliram papir u boji i novine te dodajem bilje na grafike

U utorak, 4. listopada, u Galeriji HDLU, u Kuli stražarnici Staroga grada Varaždin, svoje je grafike i ručno rađene papire izložila Dina Zebec.

Na otvorenju izložbe uvodnu riječ održao je Nedjeljko Krčar, član Upravnog odbora HDLU-a, a nakon njega posjetiteljima se obratila akademska slikarica Lila Herceg Nenadić.

Simbolika Šume i stabla motivirali su autoricu da napravi radove na ovu temu. Riječ je o radovima izrađenim u kombiniranoj tehnici gdje autorica spaja grafiku s ručno rađenim papirom.

– Izložba je zapravo moj diplomski rad na Akademiji primjenjenih umjetnosti u Rijeci, a riječ je o grafikama u bakropisu, akvatinti, a negdje čak ima i suhe igle te digitalnog tiska. Sve je to uklopljeno u ručno rađene papire. Sama recikliram papir, dakle stare novine i papir u boji i onda od njih radim nove papire te prilikom izrade unutra umetnem grafiku i neke vrste bilja kako bi radovi što više podsjećali na šumu – rekla je mlada umjetnica Dina Zebec.

Kaže kako gotov proizvod zapravo i nije grafika, već grafika otisnuta na starom papiru uklopljena i umetnuta u papir prilikom izrade tako da ona postaje taj papir i vraća se na sam početak.

– Željela sam prikazati životni ciklus i krug koji se ponavlja u samoj šumi. Na radovima nisam koristila nikakva umjetna bojila, već su sve boje koje su vidljive na radovima isključivo prešani papiri u nekoj boji – kaže Dina.

Dodaje kako joj je ovo najdraža serija radova koje je dosad napravila. Prvi put ih službeno izlaže te kako joj je ovo izvrsna prilika, budući da se učlanila u HDL-u, da varaždinskoj publici pokaže svoj rad.

Autorica je željela publici prikazati tu dvostruku simboliku šume i njezinu slojevitost te probuditi onaj osjećaj u gledaocu koji ima kad promatra neku šumu. Osim toga želi prikazati njezinu mračnu i tajnovitu stranu koja u nama može probuditi i najveće strahove, a s druge strane prikazati i njezinu svijetlu stranu, koja u nama budi osjećaj mira, spokoja, koja nas opušta te nam daje i sam smisao našeg postojanja.

Izložbu možete pogledati do 17. listopada u Kuli stražarnici Staroga grada Varaždin.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije