Izložba ‘Gdje istok susreće zapad’ u Galerijskom centru Varaždin

U Galerijskom centru Varaždin bit će postavljena izložba autora Feđe Arona Bučića i autorice Jasmine Kos ‘Gdje Istok Susreće Zapad’. Otvorenje izložbe je u subotu, 21. svibnja, u 12 sati.

Riječ je o rimskom staklu, arheološkom nalazu starom 2000 godina, pronađenom arheološkim iskapanjima na području Izraela.

Poštujući unikatnu priču svakog pojedinog komada, stakla su odjenuli u srebro, ponegdje boje istaknuli poludragim kamenjem i povezali u cjelinu vunom.

Što je rimsko staklo?

Pojam rimsko staklo odnosi se na drevno staklo proizvedeno u vrijeme Rimskog Carstva, prije dvije tisuće godina. Pronalazi se arheološkim iskapanjima na području mediteranskih zemalja, osobito današnjeg Izraela.

Svaki pronađeni komad rimskog stakla obilježen je svojom poviješću uporabnog predmeta, kao i višestoljetnim prirodnim procesom, koji ga je obojio u prepoznatljive plave i zelene tonove.

Propadanje stakla tijekom vremena pod zemljom, dovelo je do takozvane irizacije, stvaranja ljuskica u duginim bojama na staklenoj površini – što je jedno od prepoznatljivih obilježja rimskog stakla.

Izložba će biti na uvid javnosti u subotu cijeli dan, do 20 sati navečer.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije